FANtv-nl-logo-mobile

Terugdraaien van kilometertellers wordt strafbaar

Minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat heeft besloten het terugdraaien van kilometertellers in auto's wettelijk te verbieden.


Consumenten, overheid en bedrijven lijden jaarlijks zo'n 250 miljoen schade door fraude met kilometerstanden.


Niet alleen wordt er teveel betaald voor gebruikte auto's met lagere kilometerstanden, het is bovendien gevaarlijk, omdat onduidelijk is wanneer vitale onderdelen aan vervanging toe zijn. Daarnaast kan met het terugdraaien van de teller fiscale bijtelling voor leaseauto's worden ontdoken.Erkenning
De nieuwe wetgeving moeten binnen twee jaar van kracht worden. Alleen bedrijven met een speciale erkenning mogen dan nog aan kilometertellers sleutelen en verder wordt het aantal veplichte meldingen van kilometerstanden uitgebreid. Nu hoeft een autobedrijf alleen bij de APK de stand te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Met dit besluit neemt Eurlings het advies over van de RDW en de Stichting Nationale Autopas (NAP), waarin onder andere BOVAG is vertegenwoordigd.


Maatschappelijke schade
Volgens NAP heeft ongeveer 5% van de Nederlandse autos een teruggedraaide kilometerteller. Minister Eurlings verwacht "dat als gevolg van de aanpak een beperking met ten minste enige tientallen miljoenen euros per jaar wordt bereikt van maatschappelijke schade door manipulatie van kilometertellers." BOVAG voerde eerder al eens een proefproces tegen een fraudeur en is blij dat er streng wordt opgetreden: "Het is een goede zaak dat bedrijven kilometertellerstanden vaker aan de RDW moeten doorgeven. Dat biedt meer mogelijkheden om in de gaten te houden of er op enig moment iets raars gebeurt."

Vergelijkbare artikelen