FANtv-nl-logo-mobile

Zeven vragen over winterbanden

Met de huidige weersomstandigheden heeft niemand meer vragen over het nut van winterbanden. Dat neemt niet weg dat er nog wel andere vragen rijzen. Hier de antwoorden.

1. Wat is het verschil met een zomerband?

Het rubber van een winterband is anders samengesteld dat dat van een zomerband. Door het gebruik van silicium blijft de band soepeler bij lagere temperaturen, waardoor het zijn grip behoudt. Ook is het profiel van de winterband fijner dan dat van een zomerband. Doordat het aantal lamellen (dunne gleuven in het profiel) hoger is zorgen winterbanden voor een betere afvoer van water en sneeuw.

2. Kan ik mijn winterbanden ook in de zomer gebruiken?
Dat is niet aan te raden. Boven de zeven graden slijten winterbanden extra snel, waardoor hun grip afneemt en ze eerder aan vervanging toe zijn. Switch dus in het najaar niet te snel naar winterbanden, en zet er in het voorjaar weer op tijd zomerbanden onder.

 

 

3. Ben ik met zomer- en winterbanden twee keer zo duur uit?
Nee, want als je je gewone (zomer)banden de helft minder gebruikt gaan ze ook twee keer langer mee. Per saldo ben je dus niets duurder uit in de aanschaf. Nou ja.., iets wel. Winterbanden zijn namelijk zo'n 50% duurder dan zomerbanden.

4. Mag je minder hard rijden met winterbanden?
Op de band zelf staat een snelheidsaanduiding in de vorm van een letter. Een band met de letter Q verdraagt een maximum snelheid van 160 kilometer per uur. Bij T is dat 190 kilometer per uur, en bij een V is dat 240 kilometer per uur. In alle gevallen zijn winterbanden dus snel genoeg voor de Nederlandse wegen.

5. Ik ga niet op wintersport. Wat heb ik dan aan winterbanden?
Zoals je deze winter merkt kan het in Nederland ook behoorlijk sneeuwen. Auto's met winterbanden hebben op een besneeuwde Nederlandse weg aanmerkelijk meer grip dan een gewone band. En dat kan ongelukken voorkomen.

6. Ik heb geen ruimte om banden op te slaan, wat nu?
Geen probleem. De meeste garages en bandencentra kunnen de zomer/winterbanden voor je opslaan. Kwik-Fit heeft hier bijvoorbeeld een enorm magazijn in Etten-Leur voor. Er zijn zelfs garages waarbij deze opslag gratis is. Je betaalt dan wel voor het verwisselen van de banden.

7. Waar kan ik goedkoop winterbanden kopen?
Tegenwoordig is het heel voordelig om je banden via internet te bestellen. Deze kunnen gewoon door een dealer in de buurt worden geplaatst. Online winterbanden en andere autobanden bestellen kan heel goedkoop bij Pneus Online en de Bandenconcurrent.

Tags: banden, winterbanden