FANtv-nl-logo-mobile

Winterbanden, ook in de herfst

Wanneer begint voor je auto de winter? Zodra de temperatuur onder de 7 graden  Celsius daalt. Bij deze temperatuur wordt het rubbermengsel dat gebruikt wordt voor zomerbanden harder. Dit heeft als gevolg dat de grip vermindert.

Hierdoor wordt autorijden minder veilig, en niet zo weinig ook. Statistieken wijzen uit dat je in de winter zes maal meer kans hebt om bij een ongeval betrokken te raken. Gladheid en te weinig grip zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. En de oplossing? Winterbanden. Dat zijn banden die speciaal voor koelere temperaturen (7 graden en lager) zijn ontwikkeld. Ze blijven elastischer bij lage temperaturen en leveren meer grip bij water, sneeuw en ijs door het gebruik van speciale lamellen en een speciaal profiel dat het water sneller afvoert en zodoende aquaplanning voorkomt.

Winterbanden zijn - de naam ten spijt - dus niet alleen bedoeld voor de winter, maar ook in het voor- en najaar bewijzen ze goede diensten. Als gebruiksperiode kun je oktober tot maart aanhouden.

Op het eerste gezicht lijkt een apart setje banden voor deze periode een dure oplossing. Maar je bent met twee sets banden natuurlijk helemaal niet twee keer zo duur uit.

De banden slijten immers ook maar half zo snel dus uiteindelijk verdient de extra investering zich grotendeels weer terug. Vooral als de winterbanden een glijpartij - met de nodige schade - voorkomen.

Nu denk je misschien, ik koop veilige winterbanden en die laat ik lekker in de zomer zitten. Op zich kan dit, ze zijn zelfs veiliger in een natte zomer, maar het is toch niet aan te raden. De stabiliteit van winterbanden is onder zomerse omstandigheden iets minder en ze slijten sneller op een droge warme weg. Toch zou je - als je persé voor één set wil kiezen - beter alleen winter- dan zomerbanden kunnen gebruiken.

Wat betreft de nadelen. Vroeger hadden winterbanden de reputatie dat ze luidruchtig konden zijn. Door een andere rubbersamenstelling en verbeterde loopvlak-patronen is dit echter verholpen. Ook de maximale snelheid is geen probleem meer. De huidige generatie winterbanden rijden comfortabel tot snelheiden boven de 170 kilometer per uur. Dat is ruim voldoende voor normaal gebruik. Vredestein heeft zelfs al een band ontwikkeld die de 270 km/u kan halen.

Kortom het gebruik van winterbanden is het overwegen meer dan waard.

Waar kan ik goedkoop winterbanden kopen?
Tegenwoordig is het heel voordelig om je banden via internet te bestellen. Deze kunnen gewoon door een dealer in de buurt worden geplaatst. Online winterbanden en andere autobanden bestellen kan heel goedkoop bij Pneus Online en Bandenconcurrent.

Tags: winter, herfst, winterbanden