FANtv-nl-logo-mobile

Optische tuning en chiptuning

Met tunen kun je je auto iets extra's geven. Zowel voor het gezicht (optische tuning) als onder de motorkap (chip tuning). Importeur Pon biedt dit aan voor al zijn merken.
Pon - de importeur van Volkswagen, SEAT, Audi en Skoda - verzorgt zelf tuning voor al zijn merken. Hierdoor zijn de klanten van deze merken verzekerd van een betrouwbare en deskundige tuner, officiële door de fabrikant geadviseerde onderdelen en volledig behoud van de garantie. Een nadeel van chiptuning is namelijk dat normaal gesproken de garantie vervalt zodra er met de motor gerommeld wordt. Als Pon de tuning uitvoert behoudt de klant echter al zijn rechten.
Optische tuning
In de video kun je bekijken hoe een SEAT Leon er na het tunen uitziet. Nu is de SEAT Leon van huis uit al een sportief vormgegeven auto, maar na het aanbrengen van een volledige tuningkit is het helemaal een plaatje. De Leon transformeert dan tot een sportieve bolide zoals deze ook sinds medio 2005 in het WTCC wordt ingezet. De SEAT SPORT accessoires die worden gebruikt, zijn dan ook ontwikkeld op het circuit.

Onderdelen die te tunen zijn, zijn  de voorbumper, de achterbumper, de uitlaat (een dubbele of centrale uitlaat behoort tot de mogelijkheden) en de velgen. Optische tuning wordt uitgevoerd door de dealer. Zowel bij SEAT, als bij de andere Pon-merken.


Chiptuning
De naam chiptuning stamt nog uit de tijd dat er een chip op de motor werd aangebracht om de auto meer pk's te geven. Tegenwoordig krijgt de boordcomputer echter een software-update.


Het motormanagementsysteem wordt door de tuningafdeling van Pon uit de auto gehaald. Vervolgens wordt deze via een computer uitgelezen. Van alle informatie wordt een kopie gemaakt, en deze kopie wordt naar het bekende Duitse tuningbedrijf Abt gestuurd. In Duitsland wordt per model specifieke software ingeladen. Deze update neemt een paar uur in beslag. Via de nieuwe software wordt ondermeer de turbodruk en de hoeveelheid inspuiting aangepast.De SEAT Leon uit de video beschikt na de chiptuning over 240 pk, een toename van 55 paardenkrachten. Ook de trekkracht is met 30 Newtonmeter toegenomen. Iedere auto met turbo-motor kan zo in principe een update krijgen. De toename van pk's en trekkracht verschilt echter per model.


www.SEAT.nl
www.volkswagen.nl
www.audi.nl
www.skoda.nl

Vergelijkbare artikelen