FANtv-nl-logo-mobile

Zuinig rijden doe je zo

Iedereen kan besparen op zijn brandstofverbruik. En daar heb je echt niet persé een energiezuinige auto voor nodig.

Ook met een oude auto is zuinig rijden mogelijk. Je moet gewoon even weten hoe. Neem de volgende tips in je op en wie weet rijd je straks vele kilometers meer op dezelfde tank.

brandstof-besparen

Het Nieuwe Rijden
Het Nieuwe Rijden werd in eerste instantie ingevoerd om het milieu minder te belasten. Maar uiteindelijk scheelt het ook in de portemonnee. En er is niets moeilijks aan:

  • Trek voor het stoplicht langzaam op.
  • Schakel sneller door, dat wil zeggen: rijd 50 in z’n 4 en 80 in z’n 5.
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer daarop.
  • Houd voldoende afstand en rem niet continu. Vaak is het gas loslaten al voldoende.
  • Staat het stoplicht op rood, rijd dan langzaam uit de in de versnelling.
  • Moet je stoppen voor een brug of spoorwegovergang? Schakel de motor uit.

Andere tips voor brandstofbesparing
Naast het Nieuwe Rijden zijn er meer manieren waarop je kunt besparen op je brandstof. Veel mensen laten de motor van hun auto bijvoorbeeld stationair warm lopen op koude dagen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu en je brandstofverbruik, maar ook voor de motor. Doordat de auto stilstaat, warmt de olie niet snel genoeg op. Daardoor slijt de motor. Beter kun je langzaam starten en wegrijden.

Op warme dagen is het aan te raden je auto in de schaduw te parkeren. In de zon verdampt de brandstof namelijk sneller. De beste tip blijft echter om de fiets te pakken. Zeker voor korte afstanden loont het om met de fiets te gaan. De motor van een auto kan op een afstand van 5 kilometer niet voldoende opwarmen, waardoor je meer brandstof verbruikt. Bovendien is fietsen niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je conditie.

 

Tags: benzine