FANtv-nl-logo-mobile

Navigatiesysteem als snelheidscontroleverklikker

Navigatiesystemen kunnen ook als verklikker voor snelheidscontroles worden gebruikt. Legaal, want ze maken gebruik van openbaar toegankelijke informatie.Radarverklikkers zijn nog steeds verboden in Nederland. Het tijdschrift Autovisie heeft een proefproces aangespannen en verloren. De redacteur die een radarverklikker in zijn auto had geinstalleerd moest deze van de rechter weer verwijderen, ook kreeg hij de keuze tussen een boete van 250 dagen of 5 dagen brommen.  

Het is echter niet verboden om anderen te vertellen waar flitspalen staan, en radiostations mogen ook hun luisteraars waarschuwen als er ergens een mobiele controle is gesignaleerd.

 Sommige navigatiesystemen maken gebruik van dit principe om de gebruiker te informeren over snelheidscontroles op het traject dat ze afleggen.


Vaste controles: C-IQ Flitspaal-info
Bij veel VDO Dayton systemen is dit bijvoorbeeld mogelijk. Hiervoor dient wel de C-IQ Flitspaal-info geactiveerd te zijn. C-IQ is een service die extra mogelijkheden toevoegt aan VDO Navigatiesystemen. Zo kun bij C-IQ voor één dag een abonnement nemen op de routekaarten van Frankrijk. Op die manier betaal je alleen voor wat je werkelijk gebruikt. De flitspaal-info is ook zo'n extra dienst waarop je je via C-IQ kunt abonneren. Een jaarabonnement hierop kost 19,95 euro. Je navigatiesysteem waarschuwt je dan met een tekstmelding en geluidssignaal als je een vaste controlepunt nadert (snelheidscontroles en flitspalen bij verkeerslichten). Regelmatig krijg je een update met nieuwe controlepunten.Tijdelijke controles: TMC
Tijdelijke controles worden niet door C-IQ in kaart gebracht. Hiervoor kan echter gebruik gemaakt worden van de TMC informatie die steeds meer radiostations meezenden. Het navigatiesysteem kun je afstemmen op één van deze zenders (o.a. Radio3FM, Radio 4, SkyRadio, Business News Radio en Radio 538) zodat deze de posities doorkrijgt van snelheidscontroles die door de luisteraars zijn aangemeld. Het navigatiesysteem moet dan wel TMC ondersteunen, dit is bij ongeveer de helft van de VDO Dayton systemen het geval.


Aanbieding: VDO Navigatiesystemen met TMC
Voor onze lezers selecteerde we twee VDO Systemen die met een heel aantrekkelijke korting te koop zijn. Beide zijn geschikt voor C-IQ Flitspaal-info. Bij de MS-5500 XL ontvang je de flitsinfo zelfs een jaar gratis!
Klik hier voor meer informatieVergelijkbare artikelen