FANtv-nl-logo-mobile

Lumalive: Bewegende animaties op kleding

Met de Lumalive-technologie van Philips is het mogelijk om bewegende animaties te tonen op kleding en ander textiel.Op de IFA tentoonstelling die de eerste week van september plaatsvond in Berlijn presenteerde Philips een nieuw opvallen product. De gastheren en gastvrouwen van het electronica-concern waren een opvallende verschijning in de Philips-stand met hun kleding van Lumalive-textiel. Ook diverse meubelstukken in hal 22 waren voorzien van dit digitale textiel.


Met Lumalive-textiel is het mogelijk om stoffen te voorzien van dynamische teksten, afbeeldingen en constant van kleur veranderende oppervlakken. Hoewel de technologie recentelijk ontwikkeld is – de eerste prototypes waren op de IFA van vorig jaar te zien– heeft Philips Research enorme vooruitgang geboekt bij het integreren van Lumalive-stof in kleding zoals gedemonstreerd door de gastvrouwen van Philips. Jacks van de eerste generatie kunnen nu worden aangeschaft door bedrijven die met Philips Research samenwerken. Deze kunnen de kleding voor promotie gebruiken, of evenementen hiermee opvrolijken.Lumalive-textiel is voorzien van buigzame rijen gekleurde LED-lampjes die zodanig in de stof zijn verwerkt dat ze de eigenschappen daarvan niet aantasten. Met het lichtgevende textiel kunnen stoffen worden ontworpen met dynamische teksten, afbeeldingen of veelkleurige oppervlakken. Zo komen doeken, kussens of grands foulards tot leven als ze verlicht worden om de kijker op te vrolijken en zijn of haar gedrag positief te beïnvloeden.


De jacks zijn aangenaam om te dragen. Het Lumalive-textiel wordt pas zichtbaar wanneer een in de stof verwerkt levendig gekleurd patroon, logo, bericht of zelfs een fullcolour-afbeelding wordt verlicht. De elektronica, batterijen en LED's zijn helemaal weggewerkt en onzichtbaar gemaakt. Het oppervlak op de jacks bedraagt 200 bij 200 mm2, maar kan voor bijvoorbeeld een kleed over een bank ook veel groter zijn. 


De producten hebben zodanige eigenschappen dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Zo heeft Philips Research ervoor gezorgd dat de Lumalive-onderdelen die niet gewassen mogen worden– zoals de batterijen en de regelelektronica– gemakkelijk losgemaakt en weer aangesloten kunnen worden na het wassen. Zelfs de lichtgevende laag kan zó worden verwijderd en weer aan de jas worden vastgemaakt.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl