FANtv-nl-logo-mobile

REM-Dreamer: Dromen waarnemen en sturen

De REM-Dreamer is een gadget die je helpt je dromen te volgen en zelfs te sturen.    

Gedurende je slaap droom je niet constant, maar slechts gedurende enkele fases. Deze droomfases wordt de REM-slaap genoemd, waarbij REM staat voor Rapid Eye Movement. Als je droomt beweeg je namelijk razendsnel met je ogen achter je oogleden. De REM-Dreamer gebruikt deze oogbewegingen om te registreren wanneer iemand droomt. Via infrarood sensoren worden de oogbewegingen geconstateerd, en de REM-Dreamer treedt in werking. Het apparaatje geeft licht- en geluidsignalen, waardoor de slaper zich bewust moet worden van zijn droom zonder dat hij of zij wakker wordt.


De mens is zodanig "geprogrammeerd" dat externe gebeurtenissen razendsnel in de droom verwerkt worden. Dit om te voorkomen dat de dromer wakker wordt. Als iemand wat water op je gezicht laat vallen terwijl je droomt, ga je bijvoorbeeld dromen dat het regent, of dat je onder de douche staat. Bij de signalen van de REM-Dreamer zal dat ook het geval zijn. Er zal bijvoorbeeld een ambulance in je droom voorbijkomen, het zal gaan onweren of iemand zet je op de foto.Als slaper zal je de signalen in zijn droom moeten herkennen, maar zonder daarbij geheel wakker te worden. Op deze manier kan je je bewust zijn van de droom terwijl deze plaatsvindt. Het is zelfs mogelijk de droom te sturen, en dromen wat je wilt. Deze situatie waarbij je bij bewustzijn bent terwijl je droom gewoon doorgaat wordt lucide dromen genoemd.     


Dit schemergebied tussen slapen en wakker zijn is moeilijk te bereiken, en het is geen garantie dat je met deze gadget echt je dromen kunt gaan besturen. Vaak wordt de gebruiker alleen wakker en kan zich dan wel de droom nog herinneren, maar niet voortzetten. Bij anderen lukt het soms wel. Op forums op internet zijn wisselende ervaringen te lezen.    

De makers hebben de REM-Dreamer ten opzichte van eerdere soortgelijke apparaten verbeterd door er een optie in te bouwen waarbij de signalen in iedere REM-fase krachtiger worden. In de eerste fase zal je ze waarschijnlijk nog niet opmerken, maar bij volgende droomperiodes wordt het licht en geluidssignaal langzamer sterker waardoor je meer kans maakt ze op een bepaald moment te registeren zonder dat je wakker wordt.


De REM-Dreamer kost 127 euro en is alleen via internet te bestellen bij de fabrikant in Polen.

Vergelijkbare artikelen