FANtv-nl-logo-mobile

Net5 in 3D beschikbaar

Vanaf september 2010 zal Net5 ook in 3D beschikbaar zijn. Het eerste Nederlandse 3D-televisiekanaal zal in eerste instantie alleen via Ziggo te ontvangen zijn.


Overdag en 's avonds zullen de normaal uitgezonden programma's naar 3D worden overgezet. 's nachts komen er ook speciale 3D uitzendingen. Via het normale kanaal is Net5 nog gewoon op de "ouderwetse" manier te bekijken.


Net5 eigenaar SBS wil op deze manier ervaring opdoen met 3D-televisie. Ze kunnen zo in de praktijk ervaren welke content wel en welke niet geschikt is voor 3D-televisie, en wat bijvoorbeeld de problemen zijn met ondertiteling die over 3D beelden heenvalt.


Om de beelden in 3D te bekijken is er een 3D-bril en een 3D-televisie nodig.De werking van 3D TV
Het begin is natuurlijk de opname van wat je wilt uitzenden. Dit opnemen gebeurt met een camera die twee lenzen heeft. De ene lens neemt het beeld voor het linkeroog op, de andere neemt hetzelfde beeld voor het rechteroog op. De opnames worden vervolgens in HD-kwaliteit verspreid via het kabelnetwerk.


Een HD-ontvanger (deze staat als een settop box bij de gebruiker of is ingebouwd in de TV) zorgt ervoor dat de TV de beelden kan vertonen. De 3D TV vertoont vervolgens heel snel achter elkaar eerst het beeld voor het ene oog en dan voor het andere oog. Als je nu naar de TV zou kijken zie je een wazig beeld.


De oplossing daarvoor is de 3D bril die bij de 3D TV hoort. Deze heb je in twee soorten. De actieve bril laat alleen licht door van het beeld dat de TV toont. Is dat een linker beeld dan laat het linker glas licht door, is het een rechter beeld dan laat het rechter glas licht door. Deze wisselingen gaan zo snel dat een kijker ze niet waarneemt maar een ononderbroken beeld ziet. In een passieve bril zijn de lenzen zo gemaakt dat de ene lens alleen licht in het verticale vlak doorlaat en de andere alleen licht in het horizontale vlak.


Televisies waarbij men gebruik moet maken van deze passieve brillen hebben een apart laagje over het scherm dat er voor zorgt dat de beelden of vertikaal of horizontaal gepolariseerd worden.

Vergelijkbare artikelen