FANtv-nl-logo-mobile

Oxboard. Segway met losse handen

De Nederlandse startup Oxboard heeft een variant op de Segway ontwikkeld die geen stang en geen stuur heeft. Volgens de bedenkers is het een heel praktisch apparaat voor korte afstanden.

Je kunt de Oxboard bijvoorbeeld meenemen in de trein en er zo de laatste kilometers van station naar kantoor of huis mee afleggen. Of je legt de Oxboard achterin de auto om er het laatste stukje van je parkeerplek naar je bestemming mee te overbruggen. Je zou de Oxboad kunnen zien als een modern alternatief voor de vouwfiets. Het apparaatje, dat aan een elektrisch skateboard doet denken is slechts 60 centimeter groot. Het gewicht is 15 kilo.

oxboard

De actieradius van het elektrische transportmiddel is twintig kilometer op één accu. De maximum snelheid vijftien kilometer per uur.

Als je de Oxboard ziet vraag je je af hoe je hier rechtop moet kunnen blijven staan. Maar in de video's hieronder kun je zien dat dat vrij eenvoudig gaat. Gyroscopen meten continue de balans en zorgen er zodoende voor dat de gebruiker in evenwicht blijft zonder dat deze daar zelf iets voor hoeft te doen. "Gas" geven gaat door naar voren te leunen, remmen door naar achteren te bewegen. Ook kun je bochten maken en om je as draaien.

Met een ongelijk wegdek, bijvoorbeeld met stoepen en verkeersdrempels, heeft de Oxboard moeite. Eigenlijk ziet het transportmiddel alles hoger dan een centimeter als hindernis, wat wel een nadeel is. De Oxboard is dan ook vooral geschikt voor asfaltwegen en op gladde vloeren zoals in winkels en magazijnen.

De Oxboard is te koop voor 799 euro.

Tags: oxboard, segway

Vergelijkbare artikelen