FANtv-nl-logo-mobile

Shadow of Rome (Review)

Shadow of Rome is een nieuw veelzijdig spel wat actie combineert met puzzelwerk. Los de moord op Julius Caesar op en vecht als gladiator in de arena's van Rome.  

Capcom, de maker van de geniale Onimusha serie, brengt een nieuw spel op de markt; Shadow of Rome. Deze techniek achter deze game borduurt verder op de engine van Onimusha 3, maar het nieuwe spel brengt wel een hele andere speelervaring met zich mee.


Rome, 44 v. Chr. Julius Caesar is aan de macht en hij wordt door de Romeinse bevolking gezien als de held van Rome. Echter niet alle mensen denken hier zo over. De senatoren walgden van hem. Ze zijn bang dat hij het democratische bestuur aan de kant zal schuiven ten gunste van het Keizerlijk gezag.


Dit alles leidt tot een  vreselijke gebeurtenis. Caesar wordt  op gruwelijke wijze vermoord als hij op weg is naar een vergadering van de Senaat.  Maar wie heeft deze moord gepleegd? Het is aan jou om dat uit te zoeken.


In Shadow of Rome speel je met twee personages; Agrippa en Octavianus. Agrippa neemt de actie voor zijn rekening en Octavianus het puzzelwerk. Dit geeft een leuke variatie aan de gameplay.
Die actie van Agrippa vindt meestal plaats in de arena's van Rome. Je krijgt – in je rol van Agrippa - daar opdrachten die variëren van paardenrennen tot heuse gladiatorengevechten.


Deze gladiatorengevechten bestaan weer uit meerdere onderdelen.

  


Zo strijd je één tegen één gevechten aan, maar moet je bijvoorbeeld ook in een team proberen een standbeeld kapot te slaan wat door je  tegenstanders verdedigd wordt. Of je moet het in je eentje tegen meerdere gladiatoren opnemen. De gladiatorengevechten gaan puur om het leedvermaak van het publiek. Je moet dus zorgen dat je een spetterende (letterlijk en figuurlijke) show weggeeft. Hiervoor heb je een reeks combo's tot je beschikking.


De gevechten gaan er soms best wel hevig aan toe. Denk hierbij aan rondvliegende armen, die je ook weer kunt gebruiken als wapen, en andere van dat soort hevige situaties. Maar ondanks dat is het geweldig om al deze combo's te gebruiken en het publiek te laten zien dat jij de beste bent. Helaas beginnem de gevechten op den duur te vervelen als je het spel vaak speelt.  Maar daar hebben de makers van het spel een oplossing voor gevonden inde vorm van het tweede  speelbare personage: Octavianus. De puzzels die je als deze persoon moet oplossen zorgen voor een leuke afwisseling als je de gladiatorengevechten even zat bent.
Moeilijk
Shadow of Rome is een moeilijk spel en dan bedoel ik vooral het gedeelte waarmee je voor Agrippa speelt. De gladiatorengevechten zijn soms zo pittig dat je gewoon de controller erbij neer wilt gooien. Vooral ook omdat het op een gegeven moment niet leuk meer s om al die gevechten keer op keer te gaan spelen.

  


In het perspectief van Octavianus is het niveau wat makkelijker. Het gaat hier gewoon om rustig handelen en flink op je hoede zijn. Maar ten slotte is de moeilijkheid voor ieder persoonlijk. De actie kan voor de één makkelijker zijn dan voor de andere en hetzelfde geldt met de stealth en puzzels. En toch wil je dit spel echt uitspelen. Je krijgt dan namelijk, zoals ze dat zelf noemen, de Secrets of Rome te zien, oftewel de verborgen extra's. Deze bestaan uit onder andere een Art Gallery, The Ugly Duck, Cheats, The Big Escape en nog veel meer andere leuke extra's.


Graphics
Grafisch haalt Shadow of Rome het bovenste uit de kast. De cutscenes zijn prachtig en voegen veel bij aan het verhaal, zodat je geen een van deze scènes wilt missen. Je zou denken dat je dan eindeloos moet wachten omdat het spel bezig is met laden, maar niks is minder waar. Alles loopt soepel in elkaar op, wat zorgt voor bijna geen laadtijden.
Ook aan diegene die niet goed tegen bloed, afgehakte ledematen en ander geweld kunnen is gedacht. In het menu kun je  bij ''Blood and violence'' het één en ander uitschakelen, zodat je geen bloed meer ziet en niet langer je tegenstander van wat ledematen kunt afhelpen.

  


Geluid
Evenals de graphics is ook het geluid van een hoge kwaliteit. Zo wordt je begleid door dramatische Romeinse muziek, historisch correct. Heel mooi en sfeervol dus. Ook wanneer je de arena binnenstapt krijg je een overweldigend applaus en gejoel te horen van het publiek dat zorgt voor een prettig gevoel van realisme.  Niet alle conversaties worden gesproken, maar dit is niet echt storend en het heeft als voordeel dat je deze conversaties gewoon kunt overslaan.Speelbaarheid
De besturing voelt lekker aan en deze is snel onder de knie te krijgen. Zo kun je vele combo's maken en heb je een lock-functie zodat je altijd op de vijand gericht bent en voorkomt dat je telkens misslaat. Helaas zorgt de besturing van Agrippa soms een beetje voor ''button-bash'' acties.
  


Zo gebruik je de combo's niet optimaal en ram je maar een beetje op de knoppen om toch het een en ander te raken. Dat is wel jammer, maar nooit echt vervelend.


Conclusie
Shadow of Rome is een superspel voor gamers die van uitdaging, actie en stealth houden. Wel moet je voor zowel het actie- als het stealth-genre openstaan. Echte stealthfans kunnen het teveel een actiegame vinden, terwijl het teveel een stealth is voor de echte actiefans. Maar ook voor hen is deze game zeker het spelen waard en het zal ze nog lang bezig houden.
Pluspunten:
Prachtig beeld en geluid
Goed verhaal
Afwisseld


Minpunten:
Verslavend
Soms moeilijk

  
Cijfers:
Grafisch
Geluid
Speelbaarheid
Totaal 8,9
8,7
8,9
8,8

        

Getest door:
Justin Doornekamp

Vergelijkbare artikelen