FANtv-nl-logo-mobile

Viewtiful Joe 2 (Review)

De cartoony gameheld Viewtiful Joe is terug. Dit maal bindt hij samen met zijn vriendinnetje Sylvia op de PS2 en de Gamecube de strijd aan met het kwaad.  

De eerste Viewtiful Joe (toen nog alleen voor de Gamecube) was een actiespel dat zowel visueel als qua besturing totaal afweek van wat bij dit soort spellen gebruikelijk is. De originaliteit sloeg bij vele gamers aan.


Grote vraag voor de release van het tweede deel was dan ook of het Capcom opnieuw zou lukken om te verrassen.


Natuurlijk is ook in het tweede deel Joe weer de hoofdrolspeler. Alleen dit keer staat hij er niet alleen voor. Zijn vriendinnetje Sylvia - die in de vorige Vietiful Joe nog een passieve bijrol speelde - is nu als speelbaar personage in de game geplaatst. Wanneer je haar nodig hebt kun je haar ieder moment van plaats laten wisselen met Joe. In de praktijk wissel je echter zelden van personage omdat Joe gewoon veel sterker en kwalitatief veel beter is dan zijn vriendinnetje. Eigenlijk heb je het meiske alleen nodig bij de puzzels.Om de puzzels in Viewtiful Joe op te lossen moet je namelijk gebruik maken van de speciale krachten van de personages. Zo is Joe gezegend met Slow Match Speed, waarmee je de acties kan vertragen wat makkelijker is om de vijanden te verslaan. En hij beschikt over Zoom In, waarbij je actie kan inzoomen wat zorgt voor meer sterkere aanvallen en met Match Speed kun je de tijd versnellen.     


Sylvia heeft weer andere krachten zoals Replay waarmee je alle acties drie keer na elkaar kunt uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een tegenstander vloeren door hem drie maal dezelfde mep verkopen. Best handig.


Joe en Sylvia moeten samen afrekenen met zo'n 40 verschillende vijanden in de meest uiteenlopende decors zoals het oerwoud, de ruimte en in de bergen.Door het invoeren van een slowmotionstand hebben de makers het spel wat makkelijker gemaakt. Deze functie maakt het eenvoudiger om tegenstanders te verslaan omdat je dan geen levens kunt verliezen. Gelukkig kun je de slowmotionfunctie niet eeuwig blijven gebruiken, op een gegeven moment is slowmotionbalk leeg en op is op.  


Grafisch
Net zoals in de vorige Viewtiful Joe lijkt het ook deze keer weer of je door een virtuele (Viewtiful) tekenfilm loopt. De makers hebben echt geprobeerd om er een cartoon van te maken. Zo zijn de tussenfilmpjes geen animaties maar worden ze als in een stripverhaal plaatje voor plaatje getoond. Dit draagt absoluut bij aan de cartoonsfeer maar als het nieuwtje er af is gaat het snel vervelen. Tussenfilmpjes horen nu eenmaal te bewegen.
Geluid   
Het geluid en muziek in deze game zijn redelijk. Helaas zijn de stemmen van Joe en Sylvia slecht ingesproken wat op den duur gaat irriteren. Met de stemmen van de tegenstanders is het niet veel beter gesteld.


En dan heb je nog die typisch Japanse deuntjes die de actie begeleiden. Laten we zeggen: Je moet er van houden.

   


Speelbaarheid
Waar dit spel wel goed op scoort is de speelbaarheid. Deze is echt goed en wederom origineel. Zo heb je vele krachten en combo's tot je beschikking die zorgen voor mooie momenten. Er is verder weinig veranderd aan dit het basisconcept van het eerste spel. Veel combo's waarin hierin al terug te vinden. Wél een leuke toevoeging is dat van enkele voertuigen. Je kan nu plaatsnemen in een racewagen, op een drilboor, of in een onderzeeër. Je hebt zelfs een kanon tot je beschikking. Dit maakt de gameplay nog uitgebreider dan het al was.


Conclusie
Viewtiful Joe 2 verschilt niet veel van zijn voorganger. Enig verschil met het vorige deel is dat je nu ook met Joe's vriendinnetje kunt spelen, maar daar maak je amper gebruik van. Van de graphics moet je houden en ook de Japanse deuntjes zijn niet voor iedereen weggelegd. Wel is het een aardig spel waar je een lange tijd plezier van kan hebben.
Pluspunten
Speelt lekker 
De speciale krachten
Het gebruik van de voertuigen                                                        


Minpunten
Niet veel veranderd in vergelijking met deel 1
Soms wat saai    
Sylvia is te zwak

   


Cijfers
Grafisch           7.3  
Geluid              6.9
Speelbaarheid  9.3
Totaal              7.9


Getest door
Justin Doornekamp

Vergelijkbare artikelen