FANtv-nl-logo-mobile

Haunting Ground (Review)

Wanhopig probeert Fiona het kasteel te verlaten waar ze op een raadselachtige manier terecht gekomen is. Herdershond Howie is de enige die haar kan helpen in de strijd met de kwaadaardige wezens die het kasteel bevolken.   

Er is weer een nieuwe survival horror game op de markt. Na de Resident Evil reeks komt Capcom nu met Haunting Ground. Een goed gevormde dame en een witte herdershond dienen uit de handen te blijven van een aantal kwaadaardige personen. Of dit concept leuk genoeg is voor een hele game lees je hieronder.


Auto-ongeluk
Het spel begint in een kelder van een griezelig kasteel. Je zit opgesloten en hebt geen idee van wat er allemaal gebeurd is.


Dan schieten plots de beelden aan je voorbij, je weet het weer. Samen met je ouders heb je een auto-ongeluk gehad, die dodelijke gevolgen had voor je ouders. Hoe je hier opgesloten en wel in het kasteel bent terechtgekomen blijft een raadsel. Spelenderwijs moet je erachter zien te komen wat er precies gebeurd is en hoe je weg kunt komen uit het kasteel.  


Het spel
Dat ontsnappen is geen eitje aangezien het kasteel enorm groot is en je achterna gezeten wordt door verschillende personages. Fiona (het personage wat je in het spel speelt) beschikt niet over wapens waar ze haar tegenstanders mee kan aanvallen. Het enige wat ze kan doen is keihard wegrennen en zich proberen te verstoppen. In het begin van de game krijg je de gestoorde Debilitas achter je aan. Hij ziet Fiona als zijn nieuwe knuffel en als je niet oppast knuffelt hij je dood. Naarmate het spel vordert kom je nog andere personages tegen die het op jou gemunt hebben.


In het begin van het spel kom je ook de witte herder Hewie tegen. Hij zit vastgebonden aan een boom. Nadat je hem bevrijd hebt kun je vriendjes met hem worden. Als Hewie genoeg aandacht krijgt, door hem te aaien of wat lekkers te geven, wordt hij een echte trouwe viervoeter die je kan helpen je tegenstanders tegen te houden en je zelfs uit de brand kan helpen met puzzels.


Om uit het kasteel te ontsnappen dient Fiona dus ook een aantal puzzels op te lossen. Er moet bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat een bepaalde deur opengaat of je moet een speciaal goedje bereiden. Deze puzzels zijn niet echt hersenkrakend en origineel.
Fiona
De hoofdrolspeelster van de game heet dus Fiona. Het is een goed uitziende jongedame met de nodige digitale rondingen. Fiona reageert behoorlijk realistisch op de situaties die ze meemaakt. Als ze iets engs ziet of ze wordt achterna gezeten raakt ze in paniek en valt ze af en toe op de grond omdat ze niet uitkijkt. Hoe banger ze wordt des te vager wordt het beeld en des te moeilijker is het voor jou, in je rol van Fiona, om weg te rennen. Fiona raakt tevens uitgeput als ze teveel heeft gerend.


De makers hebben deze eigenschappen van Fiona goed uitgewerkt waardoor het belangrijk is te voorkomen dat Fiona bang wordt.

  


Hewie
De vier jaar oude Duitse herdershond Hewie is een belangrijke factor in de game. Als je het lukt vriendjes te worden, kun je hem opdrachten geven. Met de rechter analoge stick kan je Hewie dingen laten opsporen, mensen laten aanvallen, complimentjes geven, hem op zijn flikker geven of hem naar je toe roepen. De hond ziet er goed uit en luistert aardig goed. Het is een leuk en origineel element van het spel.Gameplay
Haunting Ground is een horror game en moet daarom de speler ook de stuipen op het lijf jagen. Je zit dan ook een aantal keren met dichtgeknepen billen het spel te spelen. Echter hoe langer je het spel speelt hoe minder eng het wordt.


Het camerawerk is redelijk. Je kijkt van bovenaf schuin naar beneden. Pas als Fiona het beeld uit loopt gaat de camera mee. Dit zorgde tijdens het testen af en toe voor wat hachelijke momenten, omdat de camera niet altijd op de juiste manier meebewoog. Verder is het camerawerk in orde.


De besturing van de game is erg makkelijk en goed uitgewerkt. Alle knoppen zitten op de juiste plaats. De controller trilt ook lekker veel op spannende momenten waardoor de spanning nog groter wordt.


Nadeel van de game is de houdbaarheid. Er is maar één spelmode en die kan je niet instellen op een bepaald moeilijkheidsniveau totdat je het spel hebt uitgespeeld. De game is in 12 uur uit te spelen en daarna komt er nog wel wat bonusmateriaal bij. Maar meer dan twee uur extra spelplezier ga je hier niet aan beleven.
Graphics en geluid
De Graphics van Haunting Ground zijn erg mooi. Er is veel detail te zien en de omgevingen zien er spannend en gevaarlijk uit. De bewegingen van de personages in het spel zijn ook soepel en erg mooi. De framerate van de tussenfilmpjes is echter slecht. De filmpjes schokken als ze afgespeeld worden.


Het geluid is, zoals je mag verwachten bij een horror game, erg spannend. Als je achterna gezeten wordt gaat dit gepaard met enge geluiden en muziek.

  


Verder zijn de geluidseffecten van een goede kwaliteit. In de game zit helaas weinig muziek. Dit had de sfeer nog gruwelijker kunnen maken.


Conclusie
Haunting Ground is een redelijk spannende en originele game geworden. De personages zijn goed uitgewerkt en makkelijk te besturen. Het verhaal is boeiend en goed uitgewerkt met behulp van tussenfilmpjes. Daarnaast zorgen de goede graphics voor een compleet geheel. Wat het spel echter minder aantrekkelijk maakt zijn de mogelijkheden en de moeilijkheidsgraad van de puzzels. Er is maar 1 spelmode en die is redelijk snel uit te spelen. Daarna heb je niet veel meer aan de game. Als de puzzels veel moeilijker en origineler waren gemaakt was dit ten goede gekomen van de gameplay. Kortom voor de echte horror fans die iets origineels willen is het een aanrader. Zoek je een game waarmee je gedurende lange tijd zoet kan zijn, dan is Haunting Ground minder geschikt.
Pluspunten
Origineel
Goede graphics


Minpunten
Korte houdbaarheid
Makkelijke puzzels


Waardering
Grafisch             9
Geluid                8
Speelbaarheid    8  
Totaal                7


Review door
Jan-Paul de Beer

  


Vergelijkbare artikelen