FANtv-nl-logo-mobile

Monster Hunter

Vechten tegen draken en andere prehistorische monsters. Het kan op de PS2 met Monster Hunter. Probeer aan de missies te voldoen die de dorpelingen je opdragen.    Heb je er ooit van gedroomd om op draken, dinosaurussen en ander prehistorisch wild te kunnen jagen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Capcom, de maker van o.a. Street Fighter en Resident Evil, heeft namelijk een nieuwe game uitgebracht waarin je deze droom (op je console althans) kunt verwezenlijken.
 
Monster Hunter, een avontuurlijke aktie/Role Playing Game (RPG) voor de Playstation2, waarin je in de huid kruipt van een zelf gecreëerd personage.


De bedoeling van het spel is om uiteenlopende missies uit te voeren en, zoals de titel al doet vermoeden, uit te groeien tot de ultieme monsterjager. Een interessant concept en mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Of dit terecht was lees je hieronder.Maak je eigen personage
Na het zien van het mooie openingsfilmpje ga je allereerst je eigen personage creëren. Je kunt kiezen om met een mannelijk of vrouwelijk personage te spelen en deze kun je dan weer aanpassen in uiterlijk door o.a. huidskleur, haarkleur en kleding te kiezen.
   


"The Village"
Na dit alles gedaan te hebben begin je het spel in je huis in 'the village', een klein dorpje dat tegelijkertijd als je thuisbasis dient. Je huis is voorzien van een bed waar je kunt rusten en een kist waar je een ruim aantal voorwerpen in kunt opslaan. In het dorp lopen hier en daar wat mensen rond waarmee je kunt praten. Deze gesprekken worden alleen in tekst op het scherm weergegeven.Verder staan er een winkeltje waar je voorwerpen kunt kopen en verkopen en een stal waar je o.a. wapens en harnassen kunt kopen of kunt uitbreiden met voorwerpen die je hebt verzameld (huiden, klauwen, etc). Na wat gesprekken met de plaatselijke bewoners te hebben gevoerd kreeg ik toch al gauw zin in wat actie en wat is nou een dorpje zonder een oud, wijs dorpshoofd die je de kneepjes van het vak kan leren?     
 
Missies
Eenmaal aangekomen bij deze 'Mr. Miyagi', krijg je de keuze uit een aantal missies die variëren in moeilijkheidsgraad. Gelukkig is geen van deze missies van het 'wax on, wax off' gehalte. Als beginner heb je in eerste instantie alleen de keuze uit de makkelijkere missies. Naarmate je deze tot een goed einde brengt kwalificeer je je logischerwijs voor de moeilijkere opdrachten.


De missies hebben elk hun eigen karakteristieken, en Voor elk die je succesvol afrondt krijg je een bepaald bedrag aan prijzengeld. Wel moet je aan het begin een borg betalen, die je pas terugkrijgt als je de missie succesvol hebt afgerond. Verder heb je te maken met een tijdslimiet. Deze is bij de beginmissies met 40 á 50 minuten vrij ruim en brengt dan ook niet zo veel problemen met zich mee. De opdrachten zijn heel veelzijdig en kunnen variëren van het zoeken van paddestoelen tot het stelen van een monsterei. De kenners zullen veel overeenkomsten ontdekken met het immens populaire PC spel World of Warcraft.Na het aannemen van een missie kom je altijd eerst in het basiskamp terecht. Hier kun je jezelf voorbereiden en hoef je niet bang te zijn om aangevallen te worden. In het basiskamp staan een voorraadkist en een bezorgkist. In de voorraadkist zitten voorwerpen die je kunt gebruiken bij de betreffende missie, zoals een kaart van de omgeving. In de bezorgkist lever je de voorwerpen in die je moet vinden tijdens een verzamelmissie. Op de kaart zie je precies welke delen je kunt gaan verkennen om je missie te kunnen volbrengen. Hoe meer missies je succesvol afrondt, hoe meer omgevingen erbij komen om te verkennen.Monsters
Als monsterjager heb je verschillende vijanden, variërend van reuzenmuggen tot draken. De één is gevaarlijker dan de ander en het is vaak slimmer om gevaarlijke vijanden te ontwijken. Er zijn ook 'vijanden' die je geen kwaad doen. Je kunt deze evengoed doden en bepaalde delen van het karkas afsnijden die je later kunt gebruiken, zoals huiden, klauwen en stukken rauw vlees.
     


Er zijn verschillende manieren om je vijand te verslaan. Je kunt dit doen door het gebruiken van verschillende wapens, zoals je jagersmes. Naarmate je meer geld verdient, kun je je wapen uitbreiden of een nieuw (groter) wapen kopen, zoals een lans, een grote hamer of een pistoolboog. In plaats van er gewoon op los te hakken, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een vergiftigd stuk vlees neer te leggen en af te wachten tot de vijand dit opeet. Je kunt je vijand natuurlijk ook met een stuk vlees naar een opgezette val toe lokken. Een handige methode om je vijand te traceren is om hem te bekogelen met een verfbal en vervolgens zijn sporen te volgen.


Tijdens je missie kun je de omgeving uitkammen, zolang je maar wel alle opdrachten binnen de tijdslimiet uitvoert. Op bepaalde plekken kun je bruikbare voorwerpen vinden, zoals kruiden, ijzererts, krekels en wormen. Sommige voorwerpen kun je combineren om andere bruikbare voorwerpen van te maken. Naarmate je veel onderweg bent en veel rent, zul je merken dat je uithoudingsvermogen achteruit zal gaan en dat je personage honger gaat krijgen. Dit heeft invloed op je beweging en reactievermogen, die beduidend slechter worden. Je kunt dit verhelpen door bijvoorbeeld bepaalde kruiden of een stuk vlees te eten. Let wel op wat je eet. Rauw vlees is bijvoorbeeld niet goed voor je, dus moet je ervoor zorgen dat je het eerst bakt. Dit kun je doen door gebruik te maken van een draagbare braadspit. Altijd handig! Zorg er dan wel voor dat je het vlees ook weer niet teveel laat aanbranden.
Besturing
De besturing van het spel is niet heel moeilijk om onder de knie te krijgen. Met de linker analoge stick beweeg je je personage en in combinatie met de R2 knop kun je sprinten. De camera blijft tijdens het bewegen op één vast punt staan, maar door op de L1 knop te drukken plaats je de camera telkens recht achter je personage. Soms is het wel een beetje vervelend om de camera steeds goed te moeten positioneren.

   
 
 


Het grootste minpunt van dit spel is toch wel het aanvallen. Dit doe je door je rechter analoge stick te bewegen, waarbij elke richting correspondeert met een andere aanvalsbeweging. Door de stick achter elkaar in verschillende richtingen te bewegen, kun je combo-aanvallen uitvoeren. Het nadeel hierbij is echter dat als je eenmaal een (combo-)aanval uitvoert, je deze niet meer kunt afbreken en dus moet wachten tot de aanval is afgemaakt (er wordt namelijk niet automatisch op de vijand gericht). De vijand is dan intussen al van zijn plek verdwenen, waardoor je lucht staat aan te vallen en je op jouw beurt weer een makkelijke prooi bent om aangevallen te worden. Verder is de aanvalsbeweging niet echt effectief tegen kleinere vijanden, zoals de vervelende reuzenmuggen.Graphics
Een groot pluspunt aan de andere kant, is de kwaliteit van de graphics. De omgevingen zien er heel mooi afgewerkt en realistisch uit en je hebt op sommige plaatsen werkelijk een prachtig uitzicht. Er is zelfs gedacht aan de schaduw van de wolken die voorbij zweven. Prima gedaan dus.
  


Geluid
Het geluid in het spel zit redelijk goed in elkaar. Vooral de oerwoudgeluiden in de omgeving dragen bij aan een zeer realistische sfeer, maar de geluidjes die je personage soms maakt tijdens het rennen of springen klinken soms vrij knullig. Ook de achtergrondmuziek is op sommige momenten wat eentonig, maar dit is niet heel storend.


Conclusie
Monster Hunter is een spel dat het vooral goed zal doen bij gamers die houden van veel afwisseling, wat de speelbaarheid aanzienlijk vergroot. De beginmissies zijn niet al te moeilijk en daardoor krijgt de speler de tijd om de besturing goed onder de knie te krijgen voordat het spel moeilijker wordt. Het spel is dus speelbaar voor iedereen die enigszins affiniteit heeft met games, met name in het RPG genre. Grafisch ziet het spel er heel erg goed uit en ook dat is een groot pluspunt. Het spel is overigens ook online te spelen samen met drie andere personen.Grootste minpunten zijn toch wel het aanvallen en de camerapositie, welke vooral in het begin voor de nodige frustratie kunnen zorgen. Deze punten hadden beter uitgewerkt kunnen worden. Ook duurt het misschien wat lang voordat je tot de missies kan overgaan die wat meer actie bieden. Al met al is Monster Hunter toch zeker de moeite waard en zal vooral de fans van dit genre zeker bekoren.   


Waardering
Graphics:      9,0
Geluid:           7,5
Gameplay:    7,0
Totaal:           7,8


Getest door:
Ashwien Mangal

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl