FANtv-nl-logo-mobile

Glory of the Roman Empire (review)

Glory of the Roman Empire is een spel dat zich het best laat omschrijven als een Sim City die zich in de Romeinse tijd afspeelt. Wij testten de preview. De Romeinse wereld van Glory of the Roman Empire doet op het eerste gezicht denken aan programma's als Civilization en Age of Empires, maar zodra je aan de slag gaat blijk je met een heel ander soort spel te maken te hebben. Het spel heeft meer weg van bijvoorbeeld Sim City dan van bovenstaande titels. Doel van het spel is het opbouwen van een Romeinse stad. Maar hoewel deze stad zich in de loop der tijd steeds meer ontwikkeld is er geen sprake van technische ontwikkeling. Je blijft in dezelfde periode. Ook met oorlogen heb je niets te maken. In de huidige versie (wij testte een preview) loop je de kans dat je stad door barbaren wordt aangevallen. Maar ook hiermee hoef je alleen met de bouw van je stad rekening te houden. Je hoeft je legers dus niet aan te voeren, alleen de voorzieningen te treffen.Om een lekker potje te vechten hoef je Glory of the Roman Empire dus niet op te starten. De lol van dit spel is het opbouwen van een stad. Lekker bouwen en kijken naar mooie plaatjes. En natuurlijk je kop gebruiken. Want een stad bouwen blijkt heel wat meer dan het neerpoten van wat huizen en openbare gebouwen. Je dient alles op elkaar af te stemmen.


Je begint bijvoorbeeld met het bouwen van een huisje voor een houthakker. Al snel zie je een potige Romein zijn intrek nemen in het huis die zijn dagen vult met het omkappen van iedere boom die zich in de buurt van dat huis bevind. Van dit hout worden door slaven huizen gebouwd waarin andere mensen hun intrek kunnen nemen.Deze mensen willen natuurlijk eten, dus je zal boerderijen (voor graan), een bakkerij (voor het verwerken van dat graan), een varkensfokkerij een een slagerij moeten stichten. Als je dorp zich verder ontwikkelt stellen de inwoners meer eisen. Ze willen bijvoorbeeld wijn drinken in plaats van water. Aan jou om hiervoor te zorgen. Is de omgeving van je dorp niet geschikt voor wijnbouw, dan zal je een handelsroute moeten opzetten om deze te importeren. Andere steden zullen hun wijn echter niet gratis leveren, dus je zal ook via handelsroutes zelf producten of grondstoffen moeten exporteren om aan het benodigde geld te komen.


Lastig is dat je Romeinen niet over een fiets of auto beschikken en kennelijk een broertje dood hebben aan lopen want alles moet binnen een betrekkelijk korte afstand van hun huis beschikbaar zijn. Ze leiden liever honger dan naar de andere kant van het dorp te lopen om een paar broden te kopen. De kroeg speelt een belaangrijke rol in het sociale leven (daar kom je het meest te weten over wat er leeft in je stadje), maar ook deze moet op kruipafstand liggen.Glory of the Roman Empire is een opvallend laagdrempelig spel. Er is veel waarmee je rekening moet houden, maar je wordt niet bedolven onder een een berg van cijfers die je constant moet interpreteren. De bediening is simpel en informatie beperkt zich tot een paar hoofdzaken. Daarbij kun je het spel snel onder de knie krijgen dankzij scenario's waarbij je opdrachten krijgt die heel simpel beginnen ("bouw een dorp met 10 huizen") maar steeds moeilijker worden. Daarnaast kun je natuurlijk zelf een nederzetting stichten en deze uitbouwen tot een wereldstad. Sim City voor Romeinen!


Conclusie
Glory of the Roman Empire is een leuk spel voor wie zonder veel gedoe er om heen een historische stad wil bouwen. Dit zal best wel eens een grote doelgroep kunnen zijn. De steden die je bouwt zien er prachtig uit, evenals de natuur daaromheen. Ook de bewoners die als mieren door de stad krioelen leveren een mooi plaatje op. En dat dit soort games verslavend zijn, dat heeft SimCity al bewezen.Pluspunten
- Mooie plaatjes
- Geen fratsen


Minpunten
- Gaat eerder vervelen dan uitgebreidere games


Waardering
Graphics:     9
Geluid:         7
Gameplay:   9
Totaal:          8


Review door
Bas van Rijswijk


Vergelijkbare artikelen