FANtv-nl-logo-mobile

Fifa 07 (review en download)

Fifa 06 legde het ruimschoots af tegen Pro Evolution Soccer 5. Maar hoe brengt Fifa 07 het er vanaf?

Het aller belangrijkste bij een voetbalgame is de gameplay. Dit is niks nieuws onder de zon. Fifa heeft nooit bekend gestaan om de flitsende gameplay, maar wel om de mooie graphics en de licenties. Nadat Pro Evolution Soccer zich steeds meer op de markt begaf kreeg Fifa er een geduchte en zelfs betere concurrent bij. De breinen achter Fifa moesten een strategie bedenken om een betere concurrentie positie te krijgen. Deze mannen kozen voor de makkelijkste optie: Afkijken bij Pro Evolution Soccer. Dit zou betekenen dat Fifa 07 mooie graphics, alle licenties en de juiste gameplay heeft. Dit lijkt mij een onmogelijke opgave.


Gameplay
Bij het spelen van het eerste potje bleek dat Fifa 07 een stuk anders speelt vergeleken met de vorige edities. Het lijkt inderdaad veel op Pro Evolution Soccer 5. Geen één situatie doet zich een tweede keer voor. Er is nu echt van alles mogelijk. De keeper houdt de bal tegen, de bal komt via zijn been bij de tegenstander terecht die de bal er alleen maar hoeft in te lopen. De bal vliegt ook regelmatig de goal in ondanks dat de keeper de bal aanraakte. Schoten worden ook nog wel eens van richting veranderd waardoor je totaal onvoorspelbare situaties krijgt.


Daarnaast is het passen ook een stuk realistischer geworden. De mate waarin je de passen-knop indrukt bepaalt naar welke speler de bal gaat. Druk je zacht gaat hij naar de dichtstbijzijnde speler, druk je hard, dan speelt hij naar een speler die een stuk verder staat. Dit kennen we van……. juist.Om een pass te laten slagen is het belangrijk je speler goed te positioneren. De bal komt beter aan als je naar de richting speelt waar de speler met de bal naar toe kijkt. Als je te gehaast speelt heb je een grote kans dat de pass niet aankomt. Wat erg goed uitgewerkt is en een stuk beter is dan bij Pro Evolution Soccer 5 zijn de hoge voorzetten. Ze zijn op een aantal verschillende manieren uit te voeren. Maar waar het om draait is dat je goed kan bepalen waar de bal heen moet. Druk je de knop langer in gaat de bal ook verder. En de richting die je aangeeft is ook erg bepalend voor waar de bal naar toe gaat. Staat er iemand bij de 1e of 2e paal vrij, dan kun je de bal daar ook daadwerkelijk heen spelen.


Net als het passen is ook het schieten verbetert. Ten eerste kun je kiezen tussen een schot met de wreef of een geplaatst schot. Maar daarnaast is het best moeilijk om goed op doel te schieten. Met name de positie waarin de speler staat is van grote invloed. Draai je net voorbij een verdediger en haal je meteen uit met je verkeerde been dan vliegt de bal hopeloos naast. Een klein nadeel is dat er soms onmogelijke goals gescoord worden. Dit gebeurt in het echt ook maar bij Fifa 07 net iets te vaak.


Het keeperswerk in FIFA 07 is ook een stuk veranderd. Zoals eerder vermeld heeft de keeper niet langer elke bal klemvast en gebeuren er soms rare dingen. Maar wat erg vervelend is, dat is dat de keeper niet of nauwelijks uit zijn goal komt als er een spits op hem afkomt. Hij reageert veel te langzaam op dit soort situaties. Ook als je de keeper zelf laat uitkomen gebeurt dit erg langzaam. In het echt is de eerste les voor een keeper om bij een één op één situaties snel uit te komen en zijn doel verkleinen. Deze les is hier ver te zoeken. De keeper heeft daarom bij het spelen van dit spel voor de nodige frustraties gezorgd.


Nog een nadeel is het dat aanvallen duidelijk makkelijker is dan verdedigen. Het is eenvoudig om een verdediger voorbij te lopen. Spelers met de bal zijn even snel of soms sneller dan de spelers zonder de bal. Niet erg realistisch natuurlijk. Hierdoor ontstaan erg veel kansen en uiteindelijk ook veel doelpunten. Bij het aanvallen wordt het middenveld ook vaak overgeslagen. Er is vaak veel ruimte waardoor de verdediging de bal meteen speelt naar de spits. Bovengenoemde punten maken de game wat onrealistisch. Maar verder is de gameplay ten opzichte van de vorige Fifa erg verbeterd.


Online speelfestijn
Als je Fifa 07 opstart vraagt hij meteen of je online wil gaan. Het online gedeelte is namelijk erg belangrijk bij deze nieuwe Fifa. Ik ben ook meteen online gegaan. Het eerste wat ik zag was een informatiebalkje met recente voetbaluitslagen en toekomstige wedstrijden. Erg vet! Daarnaast werden meteen de laatste transfers gedownload. Hierdoor beschik je over de meest recente selecties. Ook erg vet! Nu je online bent kan je ook gewoon offline wedstrijden spelen.


Er zijn verschillende online speltypen. Gewoon spelen, een toernooi of de interactieve competitie. Vooral de interactieve competitie wekte mijn belangstelling. Kies je voor deze functie dan begin je aan een wereldwijde online competitie. Voordat je kunt spelen is het de bedoeling dat je je favoriete club kiest. Helaas kan je alleen teams kiezen uit: Duitsland, Engeland, Frankrijk en Mexico. Voor de Nederlandse fans is dit erg teleurstellend. 


Heb je een club gekozen speel je de wedstrijden die zij in het echt ook spelen. Als Manchester deze week speelt tegen Liverpool speel je online ook deze wedstrijd. Stel je hebt gekozen voor Manchester kan je gedurende een aantal dagen voor de echte wedstrijd deze wedstrijd online spelen. Je speelt dan tegen fans van de andere club. Deze wedstrijd kun je zoveel spelen als je wilt. De club die uiteindelijk de meeste overwinningen heeft geboekt krijgt de punten toebedeelt. Zo wordt er ook een echte ranglijst bijgehouden. Het geeft dan ook een vet gevoel als je van de nummer één hebt gewonnen.


Deze functie is erg vet en een heeft ook een behoorlijke meerwaarde. Ook omdat er op internet hele communities opgericht kunnen worden voor de fans van de clubs.Graphics en geluid
Over de graphics valt niks zinnigs te zeggen. Ze zien er haast hetzelfde uit als vorig jaar. De graphics zijn wel gelikt maar de spelers zien er niet uit. Ze lijken wel op het beeld geplakt. Ook lijken veel spelers van geen meter op de echte spelers. Alleen de echte sterren lijken.


Qua muziek doet Fifa het juist weer erg goed. Er zitten weer leuke onbekende plaatjes bij die voor een lekker sfeertje zorgen. Dit jaar is er ook weer Nederlands commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder. Het is echter niet om aan te horen. Ze zeggen vaak dingen die helemaal nergens op slaan. Een voorbeeld is; Youri: 'Dat de scheidsrechter niet fluit voor deze overtreding, dit kan echt niet.' Dit zegt hij dan terwijl de scheidsrechter juist wel heeft gefloten. En zo kan ik nog wel 20 voorbeelden noemen. Het commentaar is gewoonweg dramatisch!


Conclusie
Zoals te lezen viel er behoorlijk veel te zeggen over deze nieuwe Fifa. Ten eerste is de gameplay een stuk verbeterd. En zorgt het ervoor dat Fifa niet snel zal gaan vervelen. Ten tweede zijn de online functies erg uitgebreid en is de interactieve competitie echt geniaal. Nadeel is dat de gameplay soms niet realistisch is. Dit geldt dan vooral voor de keepers en het aanvallen. Maar al met al is deze Fifa erg vermakelijk voor de voetbalfan!


Pluspunten
Verbeterde gameplay
Interactieve online competitie
 
Minpunten
Soms onrealistisch
Geringe keuze teams interactieve competitie


Waardering
Grafisch                  7
Geluid                     8
Speelbaarheid     8.5 
Totaal                     8.5


Gratis demo-versie
Als promo voor het spel biedt EA een gratis demo-versie aan. Deze is 788 MB groot, en stelt je in staat een halve wedstrijd te spelen met Manchester United, Barcelona, W. Bremen, Lyon, AC Milan of Guadalajara. Hieronder kun je deze downloaden.


Win een gratis exemplaar van Fifa 07
Ook van dit spel verloten we weer een gratis versie. Klik hier om mee te doen.


Review door: J.P. de Beer

Vergelijkbare artikelen