FANtv-nl-logo-mobile

Commodore 64 games gratis online spelen

Heimwee naar de primitieve maar o zo leuke Commodore 64 games? Dan hebben we goed nieuws, je kunt ze tegenwoordig allemaal gratis online spelen!

Via de website c64s speel je deze spelletjes gewoon in je browser. Honderden oude C64 spelletjes zijn op deze website verzameld, waaronder alle bekende titels. Fanatieke fans hebben al deze spelletjes zo toegankelijk gemaakt. Daarbij hebben ze de oude games zoveel mogelijk in takt gelaten. Dus je speelt met dezelfde blokkerige graphics die worden begeleid door de kenmerkende bliep-muziekjes uit de computer-prehistorie.

Raak je verslaafd aan een spelletje (wat niet geheel onwaarschijnlijk is), dan is de kans vrij groot dat je deze kunt downloaden via een andere website, C64.com. Op die site zijn heel veel PC-versies te vinden van Commodore 64 klassiekers, die je kunt downloaden en op je PC kunt installeren om ook zonder internetverbinding te spelen.

Over de Commodore 64
De Commodore 64 was één van de allereerste computers voor hobby- en thuisgebruik, en een groot succes in die tijd. De Commodore 64 is met 17 tot 30 miljoen verkochte exemplaren nog steeds de best verkochte computer aller tijden.

De computer kwam in 1983 op de markt. De behuizing bestond uit een soort dik toetsenbord, waarbij het computergedeelte zich onder de toetsen bevond. De Commodore 64 werd aangesloten op een televisietoestel, die als monitor voor beeld en geluid diende.

De Commodore 64, die bij de ontwikkeling VIC-30 werd gedoopt, maar nooit onder die naam op de markt kwam, was door Commodore ontwikkeld als opvolger van de VIC-20. Het nummer 64 slaat op het werkgeheugen van 64 kB. Daar de adresruimte van de processor ook 64 kB groot is, kon het gehele RAM slechts onder bijzondere omstandigheden worden benut. Onder BASIC is er slechts 38 kB vrij voor de gebruiker.

Om onder BASIC gebruik te kunnen maken van de geavanceerde hardware, moesten gegevens op een primitieve wijze worden ingevoerd. Zo konden plaatjes worden ontworpen met peek- en poke-opdrachten. (Peek is het opvragen van een getal uit een geheugenadres, poke is een waarde in een geheugenplaats schrijven.).

Om programma's en gegevens op te slaan, kon gebruikgemaakt worden van een compactcassette. De computer gebruikte fluittonen om de digitale gegevens op te slaan. Dat ging erg langzaam en het duurde al gauw enkele minuten voordat een programma was geladen. Later kon een diskdrive aangesloten worden.

Software voor de CBM64 was in groten getale beschikbaar: van vermaak tot serieus, al heeft de computer zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de talloze spellen die er voor het apparaat zijn ontwikkeld. Bekende namen waren The Last Ninja, Outrun en Maniac Mansion. Computerbladen drukten programma's op papier af. Men moest dan pagina's vol machinecode handmatig intypen, waarna de code met een checksum op juistheid gecontroleerd kon worden.

De Commodore 64 werd opgevolgd door de Commodore 128 en later door de Amiga.

Tags: Commodore 64

Vergelijkbare artikelen