FANtv-nl-logo-mobile

Miljoen Nederlanders gokt illegaal online

Illegaal gokken via internet is wijdverbreid. Circa één miljoen Nederlanders heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan een illegaal kansspel.


Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek naar de omvang van vijf illegale kansspelen (poker, bingo, toto en lotto, gokzuilen en kansspelen via internet) in Nederland. De bruto opbrengst voor de exploitanten van illegale kansspelen ligt tussen de 86 en 224 miljoen euro per jaar. Dit heeft het Ministerie van Justitie bekend gemaakt.


Het populairst zijn kansspelen via internet, meer dan 500.000 Nederlanders speelden wel eens via internet. De markt voor kansspelen via internet stabiliseert volgens de onderzoekers, na een snelle groei in de periode 2000-2003.Op internet blijkt poker met afstand de populairste vorm: 66 procent van de deelnemers aan internetkansspelen speelt poker. Fysiek illegaal poker wordt door ongeveer 200.000 mensen gespeeld, hierbij nemen spelers het meest deel aan zogeheten cashgames (58%), terwijl ruim eenvijfde toernooien speelt. De totale inzet van spelers op de vijf onderzochte illegale kansspelen was in het jaar voorafgaand aan het onderzoek 242 miljoen euro, hiervan gaat het grootste deel naar kansspelen via internet (180 miljoen euro).


Uit het onderzoek blijkt dat kansspelen via internet van de onderzochte illegale kansspelen de hoogste spelopbrengst, de hoogste deelname, de hoogste spelfrequentie en de hoogste gemiddelde winst en het hoogste gemiddelde verlies hebben. Daarbij komt dat het verslavingsrisico van poker, dat bij kansspelen via internet verreweg de meeste deelnemers kent, door het short-oddkarakter groot is. De op te richten Kansspelautoriteit zal vanaf medio 2010 effectiever kunnen optreden tegen aanbieders van illegale kansspelen.

Vergelijkbare artikelen