FANtv-nl-logo-mobile

Escape rooms, niet meer alleen op de computer

Herinner je je nog de computerspelletjes waarbij je jezelf uit een kamer moest bevrijden? Deze uitdaging kun je nu ook buiten de computer aangaan. Maak kennis met de escape room!

In 2004 bedacht de Japanner Toshimitsu Takagi het computerspel Crimson Room waarin de speler werd opgesloten in een virtuele kamer met puzzels, verborgen aanwijzingen en voorwerpen, die het mogelijk maakten om te ontsnappen. De kunst was uit te vinden hoe, en dat binnen een bepaalde tijd. Takagi haalde de inspiratie voor dit spel uit onderdelen van de primitieve adventure games uit de jaren 80.

one hour lockup naarden

Crimson Room werd een groot succes, en was het begin van een lange reeks van escape room games die door vele verschillende game ontwikkelaars werden gemaakt. Maar de escape rooms bleven niet beperkt tot computers en gameconsoles, het idee bleek ook heel goed in de praktijk te werken.

Fysieke escape rooms
In 2011 verschenen de eerste fysieke escape rooms waarin mensen zich vrijwillig konden laten opsluiten om zich vervolgens door het oplossen van puzzels te bevrijden. In eerste instantie waren dat kelderboxen vol rommel, maar in de loop der tijd werden de escape rooms veel professioneler. De kelderboxen maakte plaats voor vakkundig ingerichte kamers met thema's als de Tweede Wereldoorlog, horror of CSI. Alle puzzels, voorwerpen en aanwijzingen zijn binnen dit thema in een verhaal verwerkt.

Dit alles maakt escape rooms heel geschikt voor bijvoorbeeld een personeelsuitje of vrijgezellenfeest. Laat je met een groep opsluiten en probeer er maar weer uit te komen. Uitdagender en spannender dan lasergamen of een survival.

escape room naarden

Escape rooms in Nederland
Een goed voorbeeld van een escape room in Nederland is One Hour Lockup in Naarden. Deze centraal in Het Gooi gelegen escape room krijgt zeer goede recensies op de diverse escaperoom-websites. Zoals de naam One Hour Lockup al aangeeft heb je één uur om uit een kamer te ontsnappen, en dat valt niet mee! One Hour Lockup beheert in Naarden twee escape rooms met twee verschillende thema's, Zodiac Killer (ontsnap uit het huis van een seriemoordenaar) en vanaf oktober 2015 Illuminati Headquarters (bevrijd jezelf uit de handen van een geheim genoodschap). Hieronder kun je een trailer van de eerstgenoemde escape room ‘Zodiac Killer’ zien.

Voor mensen met claustrofobie is een escape room niet het meest geschikte uitje, maar hoewel er een beklemmende sfeer wordt opgeroepen is zo'n escape room zeer veilig. Bij One Hour Lockup is niet alleen een nood-knop en nood-verlichting aanwezig, maar ook een controlekamer met een operator die controleert of er niets mis gaat.

Kijk op Onehourlockup.nl voor veel meer informatie, foto's, reviews en de prijzen. Gedurende de maand augustus ontvang je 10% korting.

Tags: puzzelgames