FANtv-nl-logo-mobile

Zelf je PC samenstellen

Je kunt een kant en klare PC kopen maar deze ook helemaal naar eigen smaak samenstellen. De Alternate PC-Builder is een gebruiksvriendelijk programma wat je daarbij helpt.

De Alternate PC-Builder is een gebruiksvriendelijk programma waarmee iedereen zijn ideale pc kan samenstellen.

Een PC kun je kant en klaar in de winkel kopen. Dat is een simpele handeling, maar je bent afhankelijk van de componenten die de fabrikant gebruikt heeft.

 

alternateDe configuratie kan grotendeels voldoen aan je eisen, maar misschien is de harde schijf net aan de krappe kant, had je liever een ander merk videokaart gehad of zit je eigenlijk niet te wachten op die dvd-brander die het systeem toch een stuk duurder maakt.

De PC helemaal zelf samenstellen is een beter alternatief. Je stelt het systeem dan helemaal naar je eigen wens samen. Je gebruikt alleen de merken die je wilt gebruiken, gebruikt geen onderdelen die niet aan je eisen voldoen en laat de overbodige onderdelen gewoon weg. Maar hoe lastig is zoiets?

Sommige onderdelen mogen niet ontbreken in een computer. Een processor, een systeemkast, intern geheugen, een harde schijf, maar ook een ventilator en een voeding zijn onderdelen die nodig zijn om de PC te laten werken. Daarnaast zijn er nog onderdelen als een netwerkkaart en speakers die misschien iets minder noodzakelijk zijn maar in de meeste gewenste configuraties toch niet zullen mogen ontbreken.

Bij het bij elkaar zoeken van de componenten moet je uitkijken geen onderdelen te gebruiken die met elkaar conflicteren. Ook moet je opletten dat je je geen overlapping hebt. Een moederbord kan bijvoorbeeld al over een geluidskaart beschikken, zodat je deze niet meer apart hoeft te kopen.

De Alternate PC-Builder
Om het zelf samenstellen van een PC makkelijk te maken heeft computerleverancier Alternate een "PC-Builder" op zijn website gezet. Hiermee kan iedereen, ook zonder al te veel technische kennis, zelf zijn ideale PC opbouwen. Het programma geeft precies aan welke onderdelen nog nodig zijn. Als je twee componenten selecteert die niet met elkaar kunnen samenwerken wordt daar duidelijk melding van gemaakt.


De PC-Builder start met een tweetal cirkels met daarin de verschillende productgroepen. De binnenste cirkel bevat de componenten die nodig zijn om de PC überhaupt te kunnen laten draaien. De buitenste cirkel bevat alle extra's.


Door op een productgroep te klikken krijg je een overzicht van de mogelijkheden. "Behuizing" levert bijvoorbeeld een lijst op van enkele tientallen systeemkasten. Prijzen, technische specificaties, foto's en alle andere informatie die nodig is om een keuze te maken zijn hier beschikbaar. Als je een behuizing gekozen hebt keer je terug naar de productgroepen. De behuizing is daar nu aangevinkt ten teken dat je in die groep een keuze hebt gemaakt. Indien aanwezig in de gekozen systeemkast, zijn ook de voeding en de ventilator aangevinkt.


Notebooks hebben hun eigen PC-Builder bij Alternate

Zo kun je onderdeel voor onderdeel toevoegen aan je configuratie. Indien een onderdeel een conflict geeft met je tot zover samengestelde computer wordt dit netjes aangegeven.


Onder de knop "info" vind je duidelijke uitleg en tips met betrekking tot het onderdeel dat je op dat moment geselecteerd hebt. Ook van de actuele prijs van je systeem wordt je constant op de hoogte gehouden zodat je het gelijk weet als je het beschikbare budget overschrijdt.

Je kunt dan eventueel componenten afvoeren en vervangen door goedkopere alternatieven. Heb je een systeem helemaal naar eigen wens samengesteld dan kun je deze in je winkelwagen plaatsen. Alternate zet het systeem dan voor je in elkaar en configureert deze. Hiervoor wordt 50 euro in rekening gebracht.

De PC-Builder is een prachtig en gebruiksvriendelijk programma. Het heeft echter één nadeel. Je wordt er enorm kooplustig van!

Vergelijkbare artikelen