FANtv-nl-logo-mobile

Tips: LCD monitoren

Waar moet je op letten als je een computermonitor koopt? Wij geven uitleg.



Klik hier voor een overzicht van alle monitoren


De tijd van de grote, zware, logge computermonitoren ligt gelukkig achter ons. Vrijwel alle computermonitoren die nu over de toonbank gaan zijn lcd-schermen. Lange tijd waren deze schermen nog vrij duur, maar nu de prijzen sterk gedaald zijn is er geen reden meer te verzinnen om een "ouderwetse" monitor te kopen.



  

 Lcd-schermen zien er veel mooier uit, nemen veel minder plaats in, geven minder straling af, en zijn ook nog eens goedkoper in het gebruik omdat ze zuiniger met energie zijn. 



Formaten en resoluties
De meeste monitoren die nu verkocht worden hebben een grootte van 17 inch. Wie graag meerdere vensters tegelijkertijd op zijn scherm getoond wil hebben, of heel veel details wil zien (bijvoorbeeld ontwerpers en mensen die video of foto's bewerken) kan kiezen voor een 19 of 20 inch scherm. Hierbij heb je meer ruimte, maar de prijzen van deze monitoren liggen aanmerkelijk hoger.


Monitoren van 14 of 15 inch zijn ook nog volop te koop. Deze zijn goedkoop, maar een resolutie die hoger ligt dan 1024 bij 768 pixels is bij deze monitoren niet haalbaar. Vaak kunnen ze het technisch wel aan, maar de letters worden te klein om plezierig teksten te lezen. 14 of 15 inch monitoren lenen zich er daarom niet voor om meerdere vensters tegelijk op je scherm te tonen.


Dotpitch
Een andere term die van belang is als je een monitor koopt is de dotpitch. Deze afstand tussen de beeldpunten heeft veel invloed op de scherpte van het beeld. Hoe kleiner de dotpitch hoe scherper het beeld. Standaard is de dotpich 0.297 mm.


Dode pixels
Een scherm bestaat uit minimaal één miljoen pixels en nog eens drie maal zoveel subpixels die allemaal apart aangestuurd worden. Het zal je dus niet verbazen dat je bij vrijwel iedere monitor wel te maken hebt met één of meer defecte (sub)pixels. Een defecte pixel geeft een piepklein stipje op het scherm omdat deze pixel niet werkt of (in het geval van een defecte subpixel) een verkeerde kleur weergeeft.



Een defecte pixel geeft een piepklein stipje op het scherm omdat deze pixel niet werkt of (in het geval van een defecte subpixel) een verkeerde kleur weergeeft.        


Een paar procent van alle gefabriceerde monitoren wordt door de fabrikant afgekeurd omdat deze teveel defecte pixels bevatten. De fabrikant is echter niet verplicht perfecte monitoren af te leveren. Wel moet hij aangeven aan wat voor ISO 13406-2 de monitor voldoet. Er zijn vier klassen waarvan alleen klasse 1 geen enkele dode subpixel mag bevatten. De meeste fabrikanten hanteren klasse 2 voor hun monitoren. Ruwweg mag bij deze klasse de monitor maximaal 5 dode subpixels bevatten op maximaal 2 plekken van het scherm. Bij sommige monitoren wordt garantie gegeven op het binnen deze grenzen blijven van het aantal dode pixels.



Gezondheidsrisico's
TFT schermen leveren een scherper beeld dan ouderwetse monitoren. Dit betekent dat je minder snel klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen krijgt. Of de elektromagnetische straling die de monitoren afgeven schadelijk is is nooit bewezen. Toch kun je uit voorzorg kiezen voor een monitor die minder straling afgeeft. Deze zijn te herkennen aan keurmerken. MPR-II staat garant voor een lagere straling terwijl monitoren die aan de strenge TCO-normen voldoen nog minder straling geeft.


Extra's
Tot slot nog twee extra's die steeds vaker op monitoren aanwezig zijn. Ten eerste zijn dat speakers. Een monitor is zeer geschikt om speakers in te plaatsen omdat de gebruiker altijd op een centrale plek ten opzichte van de monitor zit. Steeds meer modellen beschikken daarom over speakers links en rechts van het scherm.


Minstens even handig is de aanwezigheid van een usb-hub. Doordat steeds meer randapparatuur via de usb-poort op de computer wordt aangesloten wordt neemt de behoefte aan usb-poorten toe. Een usb-hub is een soort "usb-stekkerdoos" die in je monitor is ingebouwd. Randapparatuur sluit je dus eenvoudigweg aan op de monitor.

Vergelijkbare artikelen