FANtv-nl-logo-mobile

Routenavigatie in de auto

Waar moet je op letten als je een routenavigatiesysteem koopt? Hier lees je het, en vind je een overzicht van alle leverbare modellen.



Klik hier voor een overzicht van de beschikbare navigatiesystemen
Hoewel navigatiesystemen nog verre van goedkoop zijn mogen ze zich in een stijgende belangstelling verheugen. Auto-accessoires zijn per definitie duur, en als je 25.000 euro voor een auto neertelt, dan lijkt 1.000 euro voor een navigatiesysteem ineens een stuk minder geld.



  

Maar natuurlijk blijft het een hoop geld. Een goede keuze uit het grote aanbod is daarom van belang. Wij noemen hier de belangrijkste mogelijkheden en aandachtspunten.


Alle toeters en bellen ten spijt, de belangrijkste toepassing van een navigatiesysteem is dat deze je zo snel mogelijk van A naar B loodst, zonder onnodig omrijden, en liefst om eventuele files heen. 


Om dit te bereiken is er een digitale kaart van het wegennet nodig, een kleine computer die de route berekent, en outputmogelijkheden zoals een beeldscherm en een luidspreker voor gesproken instructies.


De routekaart
De digitale kaart bevindt zich meestal op een dvd. Door deze op een los schijfje mee te leveren kan hij makkelijk worden geupdate.



Als de kaart verouderd begint te raken hoeft niet het complete navigatiesysteem vervangen te worden maar volstaat een nieuwe cd. Ook kun je voor de vakantie bijvoorbeeld een dvd met het wegennet van Frankrijk aanschaffen.  


Hoewel veel navigatiesystemen nog met een cd-drive werken gebruiken de meeste nieuwe modellen een dvd. Deze schijven kunnen immers veel meer data bevatten zodat er meer informatie en meer kaarten op de dvd kunnen worden geplaatst. Op veel systemen kun je dan ook locaties van restaurants, tankstations en toeristische bezienswaardigheden vinden.


Uit één stuk en losse schermen
Er zijn twee verschillende soorten systemen. Navigatiesystemen waarbij de computer en scherm één geheel vormen, en systemen met een externe monitor die op het dashboard kan worden bevestigd. Deze laatste systemen hebben veel grotere schermen dan de apparaten uit één stuk (die sterk op een gewone radio lijken met een vergelijkbaar klein schermpje).




Met intern scherm: Weinig ruimte
   Op de grotere losse schermen, heb je veel beter beeld, je ziet vaak een gedetailleerde wegenkaart (en niet alleen een pijltje) en je kunt er vaak zelfs films op kijken! Het apparaat beschikt immers over een monitor en een dvd-speler.


Multimedia
Enkele van de luxere navigatiesystemen van Kenwood en Clarion beschikken zelfs over een televisietuner. Dit houdt in dat je niet alleen naar dvd's kunt kijken, maar ook televisie in je auto kunt ontvangen. Deze ontvangst loopt via de antenne, dan kan de normale antenne zijn die bestemd is voor de autoradio maar er zijn ook antennes met een betere ontvangst te koop.




Verder kun je je audio- en mp3-cd's en dvd's via het navigatiesysteem afspelen en kun je hem meestal als radio gebruiken. Een aparte autoradio heb je dan niet meer nodig.

  


De navigatie
En dan de navigatie zelf. Je geeft aan naar welke lokatie je wilt rijden (postcode of huisadres). Eventueel kun je aangeven via welke plaats je wilt rijden, of welke punt je juist wilt ontwijken. Het systeem berekent dan de te rijden route en geeft dit in beeld en via gesproken instructies door (soms kun je daarbij een keuze maken tussen een vrouwelijke of mannelijke stem).


Zodra je een instructie negeert of bijvoorbeeld een afslag mist past het navigatiesysteem zich onmiddelijk aan en schakelt het over op een nieuwe route. Helemaal mooi werken de systemen die TMC ondersteunen. Dan wordt via een radiosignaal aan het navigatiesysteem doorgegeven waar files staan. Het systeem kan dan automatisch overschakelen op een snellere route als dit nodig is.




TomTom Go, één van de voordeligste
   Wat kost het?
Zoals eerder vermeld zijn deze navigatiesystemen niet goedkoop. Je moet minimaal met een bedrag van 600 euro rekening houden. Wil je dvd-films of televisie willen kijken, tel er dan maar rustig 2.000 euro bij.



Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl