FANtv-nl-logo-mobile

Een tweede leven voor een oude harde schijf

Heb je nog een oude harde schijf in de kast liggen, maar geen ruimte meer in je pc om deze in te bouwen? Denk dan eens een losse harddisk-behuizing. Hiermee kun je een willekeurige harde schijf als externe disk gebruiken.  

  

De behuizing is meer dan een kastje waarin je eenvoudig je (oude) harde schijf kunt inbouwen. Het bevat ook  een IDE-USB converter. Deze zet het signaal dat de harde schijf verlaat om naar een usb-signaal. De externe harde schijf kan dus via de usb-poort op de computer worden aangesloten.


Een goede usb-behuizing kan overweg met usb2 die razendsnelle data-overdracht mogelijk maakt.


Houd er - voor je de harde schijf in de behuizing inbouwt - wel even rekening mee dat je vaak een jumper (een soort schakelaar) op de harddisk moet omzetten. De oude schijf zal namelijk vroeger waarschijnlijk als enige of meest belangrijke harde schijf gebruikt zijn (de master), terwijl hij nu als extra harde schijf (slave) dienst gaat doen. Om te voorkomen dat de externe harde schijf en de harde schijf in je computer elkaar in de weg zitten moet je via de jumper aangeven dat de extra harde schijf een slave is. Normaal gesproken zit er een sticker op de harde schijf die aangeeft hoe de jumpers moeten staan.


Bij Pcone kun je losse behuizingen kopen tegen een scherpe prijs. Houd er wel rekening mee dat je voor een kastje met de juiste grootte kiest. Een harde schijf van een desktop-pc heeft normaal gesproken een grootte van 3,5 inch, een laptop-schijf is 2,5 inch groot.
Externe harde schijf via WiFi
De meest opmerkelijke hd-behuizing is de Asus WLAN Hard Drive. Deze behuizing (geschikt voor 2,5 inch schijven) sluit je namelijk niet via de usb-poort op een computer aan, maar je neemt hem op als onderdeel in je draadloze WiFi-netwerk.

  


De externe harde schijf is zodoende vanaf iedere computer te gebruiken. Ook beschikt de Asus over een Ethernet-aansluiting.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl