FANtv-nl-logo-mobile

Apparatuur voor een draadloos (inter)netwerk

Wat heb je aan hardware nodig voor een draadloos netwerk waarmee je internet opkan. Wat is het verschil tussen een accesspoint en een router? Hier lees je het.


In de meeste huizen staat meer dan één computer en al deze computers moeten natuurlijk verbonden worden met internet. Met een draadloos netwerkje is dat geen enkel probleem. Toch vinden veel mensen het nog moeilijk om te bepalen wat ze nodig hebben om zo'n netwerkje op te zetten.
Router of Accesspoint?
Vooral de router en het accesspoint zorgen voor veel verwarring. Geen wonder want als je deze apparaten in de winkel naast elkaar ziet staan lijken ze als twee druppels water op elkaar. Toch hebben ze een heel andere functionaliteit. Grote kans dat je terug naar de winkel kan als je een accespoint hebt aangeschaft. Deze biedt namelijk niet zelf de mogelijkheid om meerdere computers aan internet te koppelen.


Om te bepalen wat je wel nodig hebt is het belangrijk te kijken wat je al hebt staan. De meeste mensen die een draadloos netwerk willen opzetten beschikken al over een kabel of adsl-modem. Hierop kunnen ze echter (via een kabel) slechts één computer aansluiten. Wil je met meer computers internet op dan zul je een router moeten aanschaffen.


Draadloze router of niet. De koppeling tussen modem en router geschiedt meestal via een kabel. Vaak is dat een Ethernet netwerkkabel, maar er zijn ook kabel/adsl-modems die alleen een usb-aansluiting hebben. Heb je zo'n modem? Hou er dan rekening mee dat je een draadloze router kiest die via de usb-poort met het modem verbonden kan worden.


Maar wanneer gebruik je dan een accesspoint? Eigenlijk is een accesspoint alleen interessant als je modem toevallig over een ingebouwde router beschikt of in het zeldzame geval dat je al een (niet draadloze) router bezit die je wilt blijven gebruiken. In dat geval sluit je het accespoint op de router aan. Normaal gesproken kies je echter voor een router als je internet wilt delen en niet voor een accespoint.


Alles in één
In de opstellingen zoals hierboven genoemd zijn er twee of zelfs drie apparaten nodig. Er zijn echter ook adsl- en kabelmodems die meteen dienst doen als draadloze router. Als je een breedband abonnement afsluit bij een provider kun je daar vaak meteen zo'n "draadloos modem" aanschaffen. Als je echter al een breedband-abonnement hebt en dus al een modem hebt staan is het (financieel) aantrekkelijker te kiezen voor een uitbreiding in de vorm van een router in plaats van voor een vervanging van het modem.

        

Op zoek naar draadloze netwerk apparatuur? Wij selecteerde onderstaande apparatuur voor je. Alle apparatuur voldoet aan de snelle IEEE 802.11g techniek waarmee je snelheden tot 54 Mbps kunt halen..


  
Linksys Access Point WAP11
Aanbieding: 59,51 euro
Meer info / Meer AccesspointsBelkin 54g Router
Geschikt voor kabel en adsl
Aanbieding: 60,24 euro
Meer info / Meer routers

Netgear
Gecombineerd modem / router
108 euro
Meer info / Meer combi's


Wat is er verder nog nodig?
Iedere pc moet over een eigen draadloze netwerkverbinding beschikken om verbinding te kunnen maken met het accesspoint of de router. Dit kan een inbouwkaartje zijn (voor bureau-pc's), een Cardbus/PMCIA-kaartje (voor laptops) of een USB-adapter (voor beide). Hieronder vindt je enkele voorbeelden.
D-Link PC Kaart
40,82 euro
Meer info / Meer
  
3Com PMCIA kaart
58,51 euro
Meer info / Meer
  
3Com USB adapter
39,69 euro
Meer info / Meer

Vergelijkbare artikelen