FANtv-nl-logo-mobile

Foto's op de televisie tonen via de dvd-speler

Weg met de oude diaprojector!  De dvd-speler leent zich uitstekend voor het tonen van foto's op het televisiescherm.


     Wij kijken hier naar de mogelijkheden van het projecteren van digitale foto's via de dvd-speler op de televisie. De mogelijkheden kunnen in detail per merk en type dvd-speler iets verschillen.

Een dvd-speler is een veelzijdig apparaat. Naast dvd's kan het ook audio cd's en data-cd's afspelen Zo kan een dvd-speler ook jpg-bestanden af spelen die op een cd gezet zijn. Dit kan een eenmalig te beschrijven cd zijn maar ook een herschrijfbare cd. Voor de beste weergave moeten de jpg's een resolutie hebben van 640 bij 480 beeldpunten. Voor pc-begrippen is dit een bijzonder lage resolutie. Je zal dus grove spikkelige foto's verwachten op het televisiescherm (vooral omdat de foto's veel groter getoond worden dan op een gemiddelde computermonitor). Maar niets is minder waar. Het televisiescherm kan uitstekend uit de voeten met deze resolutie en geeft de foto's in een prima kwaliteit weer.


Zoals we al schreven is 640 bij 480 pixels echter een lage kwaliteit voor computer- en camerabegrippen. Vrijwel iedereen zal zijn foto's dus in een hogere kwaliteit op schijf hebben staan. Omdat dit er op het televisiescherm niet mooi uitziet (gekantelde foto's worden zelfs helemaal niet getoond) moeten de foto's voor ze op een ceedeetje gebrand worden eerst in de juiste resolutie worden gezet. Gelukkig bestaan er programma's die razendsnel een complete map met foto's omzetten naar het juiste formaat


Het gratis programma Easy Thumbnails is zo'n programma. Eigenlijk is het bedoeld als tool voor webmasters van foto-websites om kleine voorbeelden van hun foto's te maken, maar voor ons voldoet het ook uitstekend.Je selecteert een map met foto's, geeft aan dat je van iedere foto een kopie van 640 bij 480 beeldpunten wilt hebben, en enkele seconden later heb je een map vol foto's die je op een cd kunt branden.



Doordat jpg-foto's in deze resolutie niet veel ruimte innemen kun je er heel wat op een cd kwijt. Je moet er wel rekening mee houden dat er maar maximaal 150 foto's in een map kunnen staan. Maar je kunt volop mappen aanmaken op de cd (de dvd-speler ondersteunt maximaal 99 groepen, oftewel ruim 14.000 foto's). De foto's op de cd kun je dus netjes ordenen in mappen die je op je televisiescherm terugziet. Je kunt de foto's per map bekijken of alle foto's op de cd een voor een op je scherm tonen. Dit gebeurt als een diashow waarbij je op pause kunt drukken om een foto beter te bekijken. Hierbij kun je zelfs inzoomen.


Al met al kun je heel snel en eenvoudig een foto-cd maken van je digitale foto's en deze in groot formaat op je televisie afspelen. Een bijzonder handige nevenfunctie van je dvd-speler.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl