FANtv-nl-logo-mobile

Router voor een draadloos netwerk - De router zelf

In enkele hoofdstukken kijken we naar de punten waar je rekening mee moet houden als je een router voor je draadloze netwerkje aanschaft. In dit hoofdstuk: De router zelf.Met of zonder modem
Je hebt routers die alleen router fungeren, maar je hebt ook routers die over een ingebouwd modem beschikken. De combinatie router/modem is voordeliger dan dat je beide apparaten los moet aanschaffen. Veel mensen zullen echter kiezen voor een losse router omdat ze al beschikken over een modem. Deze wordt immers vaak gratis bij een adsl- of kabelinternet-abonnement door de provider beschikbaar gesteld. In dit geval kun je de router het beste bij het modem plaatsen en beide apparaten via een netwerkkabel met elkaar verbinden. Dit levert de meest betrouwbare en snelste verbinding tussen beide apparaten op. De router zorgt er vervolgens voor dat de computers draadloos in verbinding staan met het modem.


Wie nog geen modem heeft kan beter een gecombineerde router/modem aanschaffen. Dit scheelt enkele tientjes op de aanschafprijs en de nodige ruimte omdat het je een tweede apparaat met kabels en stroomvoorziening bespaart. Ook geldt: hoe minder apparatuur, hoe minder kans op storing.


De antenne
De draadloze router doet dienst als zender en ontvanger. Een goede antenne is dus aan te raden. Je hebt routers zonder (zichtbare) antenne, maar je kunt beter kiezen voor een exemplaar met een of twee externe antennes. Het is daarbij een voordeel als de antenne afneembaar is. Deze kan dan eventueel achteraf nog worden vervangen door een andere (sterkere) antenne. Zie ook tips voor een beter bereik.De snelheid
Er zijn twee gangbare draadloze standaarden voor routers: IEEE 802.11b en IEEE 802.11g, beide gebruiken een frequentie van 2,4 GHz. De eerste haalt een maximale snelheid van 11 Mbps, de tweede kan 54 Mbps halen. De meeste routers ondersteunen beide standaarden, maar let op! Er staan ook routers in de winkel die alleen de tragere 802.11b aankunnen. Sommige routers kennen een turbo-mode die de maximale snelheid omhoogschroeft.


Het aantal ethernetaansluitingen
Draadloos kan een groot aantal computers verbinding maken met het netwerk, maar je kunt ook gewoon via een draadje verbinding maken. Dat is sneller en minder storingsgevoelig dus als je de router naast een pc hebt staan, is het aan te raden deze met een netwerkkabel te verbinden. Ook voor de verbinding tussen (los) modem en router is een kabel sterk aan te raden.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl