FANtv-nl-logo-mobile

Router voor een draadloos netwerk: Extras

In onze serie artikelen over de mogelijkheden van routers voor een draadloos netwerk kijken we dit keer naar de extra's die sommige van deze apparaten bieden.    

DHCP server
DHCP staat voor Dynamic Host Configuration Protocol. Veel routers bevatten een DHCP server zodat ze automatisch IP-nummers kunnen toekennen aan de PC's in het netwerk. Dit kun je ook eenmalig handmatig doen op de PC's zelf. Een DHCP-server is dus niet echt nodig bij een netwerkje met twee of drie pc's.


URL-filtering
Een extra functionaliteit die vooral ouders zal aanspreken. Bij sommige routers kun je een lijst aanleggen van websites die niet bezocht mogen worden.


Deze url's zijn dan van geen enkele computer in het netwerk op te vragen.


Printserver
Een heel handige extra functionaliteit is de printserver en printerpoort. Die overigens maar zelden bij routers voorkomt. Op deze routers kun je een printer aansluiten die dan als netwerkprinter dienst kan doen. Ook computers kunnen als printserver dienst doen, maar in tegenstelling tot de router staan deze niet altijd aan als het netwerk actief is.


USB-poort
Wat voor de printer geldt, geldt ook voor de USB-poort. Sommige routers beschikken over een usb-poort waarop je bijvoorbeeld een fotocamera of een externe harde schijf kunt aansluiten. Deze apparatuur is dan vanaf iedere computer in het netwerk bereikbaar.

Vergelijkbare artikelen