FANtv-nl-logo-mobile

Informatie over PDA's

Wat kan een PDA? En waar moet je rekening mee houden als je een PDA wilt kopen. Hier geven we uitleg.PDA's werden jaren geleden geïntroduceerd als digitaal alternatief voor de zakagenda. Een Persoonlijke Digitale Assistent waarop je notities kan maken en een agenda en een adresboek kan beheren. Dit zijn nog steeds belangrijke taken van een PDA, maar de mogelijkheden zijn in de loop der tijd sterk toegenomen.


De PDA groeit steeds meer naar de laptop toe, met een kleurenscherm, internet en e-mail functies, en kantoorapplicaties als Word en Excel. Je kunt een PDA zelfs gebruiken als mp3-speler, fotocamera of navigatiesysteem. Mits je voor het juiste apparaat kiest natuurlijk. Wij kijken hier naar de mogelijkheden.


Het besturingssysteem
Wat je PDA kan is voor een groot deel afhankelijk van de mogelijkheden van het besturingssysteem dat erop draait. De PDA's van het merk Palm, min of meer de grondlegger van de PDA, draaien onder een eigen besturingssysteem, Palm OS. Ook enkele andere merken (bijvoorbeeld Zire) maken gebruik van dit besturingssysteem. De meeste merken gebruiken echter Windows CE. Dit operating system voor Pocket PC's is een beknopte versie van Windows XP dat op je computer draait.


Het Palm OS is stabiel en betrouwbaar, en er is veel gratis software voor te vinden op internet. Voor de echt uitgebreide mogelijkheden is echter Windows CE aan te raden. Bij dit besturingssysteem wordt niet voor niets over Pocket PC gesproken.
De processor
Evenals veel computers maken de PDA's gebruik van een Intel-processor. Dit is echter een ander soort processor dan in de PC zit, dus de snelheden zijn niet met elkaar te vergelijken. Bij een PDA is meer Mhz nodig om dezelfde snelheid te halen als bij een PC.


Wel geldt ook hier, hoe meer megahertzen, hoe duurder het apparaat. Wie de PDA vooral als agenda gebruikt kan volstaan met een goedkoop apparaat met 200 Mhz, wie het apparaat echter beschouwt als een zakformaat Windows-computer en meer eisen stelt zal wat meer geld moeten neertellen voor een Pocket PC met op zijn minst een 400 Mhz processor.

    


Intern geheugen
De hoeveelheden geheugen waarover PDA's standaard beschikken is niet te vergelijken met die van computers. Veel merken leveren niet meer dan 64 Mb mee, maar dit is gelukkig meestal wel uit te breiden. Hoe meer geheugen je hebt, hoe meer programma's en bestanden je namelijk kunt gebruiken. De PDA's beschikken namelijk niet over een harde schijf, dus je moet het met deze opslagcapaciteit doen. Beknibbel dus nooit op het geheugen.


Gelukkig is dit meestal wel uit te breiden, via een slot waarop je extra geheugen in de vorm van een geheugenkaart kunt aanbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld mp3-bestanden, documenten of andere databestanden op geheugenkaartjes bewaren. Er zijn drie soorten geheugen die worden toegepast:  SD Memorycards, Multimedia Cards en Compact Flash. Veel PDA's kunnen overweg met twee of alle drie de geheugenkaarten. Het is verstandig om de prijs van het geheugen te laten meewegen bij de keuze van voor een PDA.


Beeldscherm
Nagenoeg alle PDA's beschikken over een kleurenscherm. De scherpte daarvan wordt grotendeels bepaald door de resolutie. De resoluties van 240 bij 320 en 480 bij 640 komen het meest voor. Bij de laatste worden vier maal zoveel pixels gebruikt om het scherm te vullen. PDA's met deze resolutie geven dus een veel scherper beeld. Maar we hebben het dan wel meteen over de wat duurdere modellen.    

De schermgrootte verschilt niet veel per PDA. verreweg de meeste apparaatjes beschikken over een 3.5 inch scherm, maar ook 3 inch en 3.7 inch komt voor. De layout van al deze verschillende merken en modellen verschilt ook niet veel. Vrijwel altijd zitten er onder het scherm een paar navigatieknoppen waaronder een tiptoets die als muis dienst doet.


Besturing
Via bovenstaande toetsen kun je door menu's navigeren. Voor het invoeren van teksten kun je gebruik maken van touch screen. Daarvoor maak je gebruik van een speciaal pennetje, de stylus, waarmee je je teksten gewoon op het scherm kunt schrijven. De stylus kun je ook gebruiken om door menu's te navigeren.

Nieuw, en nog maar weinig toegepast, is de besturing via spraak. De PDA reageert dan op gesproken commando's.


Verbinding
Wie een PDA heeft wil deze natuurlijk ook kunnen koppelen aan een PC om bestanden uit te wisselen en/of te synchroniseren. Hiervoor wordt de usb-poort gebruikt waarover iedere moderne computer beschikt. Bij sommige PDA's wordt daarvoor een cradle (een basisstation) meegeleverd waarmee je meteen de accu kunt opladen.


De connectie kan vaak ook draadloos tot stand worden gebracht. Hiervoor worden meerdere technologieen gebruikt. Infrarood en Bluetooth verbindingen zijn meestal mogelijk met de PDA, maar er zijn maar weinig PC's die dit ondersteunen. Je zal dan een infrarood- of Bluetooth-adapter op je PC moeten aansluiten. Een andere draadloze optie, die steeds vaker bij PDA's aanwezig is, is WiFi. Dit is de technologie die ook voor draadloze netwerken wordt gebruikt. Je kunt de PDA dan onderdeel van laten uitmaken van je draadloze netwerk thuis en/of op kantoor. Een functionaliteit om rekening mee te houden als je een PDA kiest. 
Bluetooth en infrarood mag dan niet veel worden toegepast om draadloos te communiceren met computers, je kunt er wel gebruik van maken om draadloze verbindingen te maken met telefoons of andere PDA's, om zo bestanden en gegevens uit te wisselen.  


Mp3-speler
De meeste PDA's zijn ook als muziekspeler te gebruiken. Nodig is software die mp3-bestanden kan afspelen (standaard aanwezig in Windows CE), en een hoofdtelefoonaansluiting.


Digitale camera
Een klein deel van de PDA's beschikt over een digitale camera. Dit zijn dezelfde camera's als bij mobiele telefoons worden gebruikt. Dus leuk en handig, maar geen volwaardig fototoestel.

    


Telefoneren, bellen en over het web surfen
Door de vele functionaliteiten groeien mobieltjes en handheld steeds meer naar elkaar toe. Zo heb je nu ook PDA's waarmee je kunt telefoneren. Deze worden echter meestal niet meer als PDA bestempeld, maar als Smartphone, een mobiele telefoon met computerfuncties.


Een "echte" PDA beschikt dus niet over een telefoon. Je kunt er dus niet mee bellen, maar het is wel mogelijk om ermee te mailen en te internetten. Dit met dank aan de WiFi- en Bluetooth-ondersteuning. Het contact met internet verloopt via het lokale netwerk (WiFi) of via een Bluetooth-telefoon.    

Als je via zo'n externe bron een internetverbinding hebt gemaakt kun je de PDA gebruiken als internethandheld. Je kunt er mee mailen (er draait gewoon een mailprogramma op) en mee over internet surfen. Hierbij kunnen dezelfde websites worden bezocht als je via je PC bekijkt. 


Routenavigatie
Wie een PDA bezit kan deze ook als navigatiesysteem in de auto gebruiken. Dat is goedkoper dan het aanschaffen van een los systeem. Hiervoor heb je navigatiesoftware nodig, en een GPS-ontvanger die je op je PDA kunt aansluiten. Ook moet de PDA beschikken over een ruime opslagcapaciteit, want een routekaart neemt veel ruimte in beslag.

Vergelijkbare artikelen