FANtv-nl-logo-mobile

Flash-schijf voor de laptop

SanDisk heeft de eerste flash-disk voor een laptop uitgebracht. Deze kan de traditionele harde schijf vervangen. Hij is sneller, zuiniger, minder kwetsbaar, maar ook duurder.


Veel laptopgebruikers hebben er wel eens mee te maken gehad, de harde schijf in hun notebook heeft het begeven. Zoals als iedere harde schijf zijn ook deze disks niet heel goed bestand tegen de harde schokken die laptops soms te voorduren hebben. Sandisk komt met een oplossing. De  SanDisk SSD Ultra ATA 5000 1.8” is een laptop-disk die geen mechanische harde schijf is maar bestaat uit flash-geheugen.   

Het betreft 32 gigabyte aan geheugen, wel wat minder dus dan de gemiddelde harde schijf, maar je kunt het zien als de eerste stap in de vervanging van mechanische harde schijven door flash geheugen.


De betere schokbestendigheid noemden we al, maar er zijn meer voordelen. Deze flash-schijven hebben geen bewegende delen en verbruiken dus veel minder stroom. Iets wat bij mobiele apparatuur, zoals een klaptop, goed van pas komt. Ook is data daardoor veel sneller op te vragen en weg te schrijven. Volgens Sandisk leest de schijf bestanden tot meer dan honderd keer sneller. Windows Vista Enterprise kan in 35 seconden worden opgestart.


Tegenover dit alles staat een helaas een vrij groot nadeel, de prijs. Flashgeheugen is nu eenmaal duurder dan een harde schijf. Voor de flash-disk betaal je 600 euro.

Vergelijkbare artikelen