FANtv-nl-logo-mobile

Samsung Q1 Ultra UMPC

Samsung komt met een opvolger van de Q1. Dat ondanks dat de verkopen van de UMPC tegenvielen. Gaat de UMPC (Ultra Mobile Personal Computer) de laptop vervangen? Nog lang niet alle fabrikanten geloven daar in. Zo heeft Acer, toch één van de grootste laptop-fabrikanten, nog steeds geen serieuze plannen om met een UMPC te komen. Samsung ziet er kennelijk wel brood in, want dit Koreaanse merk komt met een opvolger voor hun Q1-UMPC: de Q1 Ultra.


Echt succesvol is het idee van de UMPC in zijn algemeenheid, en de Q1 in het bijzonder nog niet. De Q1 mag dan de meest bekende UMPC zijn, er zijn er nog niet meer dan 100.000 van verkocht. De prijs van de apparaatjes speelt daar waarschijnlijk een grote rol in. Samsung komt daarom misschien nog met een tweede, goedkopere, versie van de Q1 Ultra.


De Q1 Ultra zoals deze inmiddels is aangekondigd, is voorzien van een Core 2 Duo-processor. De kloksnelheid bedraagt 800Mhz. Dat is bijzonder matig te noemen, maar Samsung heeft de snelheid teruggedraaid om het energieverbruik terug te beperken. Kopers kunnen kiezen tussen een versie met een normale harde schijf of met een duurdere solid state disc. Deze laatste heeft geen bewegende delen en is daardoor minder schadegevoelig.Het is zeker geen klein apparaat. Het toont echt als een kruising van een een PDA en een laptop. Maar dat is dan ook wat een UMPC in feite is.


De Samsung Q1 kost circa 900 euro, maar de Q1 Ultra zal waarschijnlijk duurder worden.

Vergelijkbare artikelen