FANtv-nl-logo-mobile

Drobo Storage Robot

Eindelijk komt er voor de consumentenmarkt een RAID opslagsysteem beschikbaar dat zo eenvoudig werkt dat iedere thuisgebruiker er mee overweg kan.


Het betreft de Drobo Storage Robot, een intelligente behuizing voor minimaal twee en maximaal vier harde schijven. Hierop kun je massa's films, foto's en bestanden wegschrijven, en van alles wordt automatisch een backup gemaaakt. De Drobo zorgt er namelijk voor dat alles dubbel weggeschreven wordt op twee verschillende schijven. Zo zal je nooit data verliezen als één van de schijven het loodje legt.Een voorbeeld van hoe eenvoudig het systeem werkt: Stel, je begint door je schijfruimte heen te raken, en wilt één van de vier schijven (laten we zeggen een 120 GB schijf) vervangen door een exemplaar van 350 GB. Je trekt dan de 120 GB schijf uit de Drobo, uitschakelen is niet eens nodig, en plaatst een lege 350 GB schijf. Het RAID-systeem zorgt er dan voor dat de nieuwe schijf weer gevuld wordt met de bestanden die daarvoor op de oude schijf stonden. Je hoeft dus niets handmatig over te zetten.


Met lampjes onderaan wordt aangegeven hoeveel ruimte nog beschikbaar is op het totale Drobo-systeem terwijl het lampje naast de schijf oranje kleurt als die ene schijf bijna vol is.


Voor de verbinding wordt USB-gebruikt. Vreemdgenoeg beschikt de Drobo niet over een Ethernet-poort.


En dan de prijs, die is helaas vrij pittig. Voor 500 dollar heb je alleen de Drobo zelf, nog geen harde schijven. Begin 2008 zal de Drobo ook in Europa te koop zijn.

Vergelijkbare artikelen