FANtv-nl-logo-mobile

Een laptop voor (iets meer dan) 100 dollar.

De XO "$100 laptop" komt ook beschikbaar voor consumenten. In Amerika is hij in de verkoop gegaan.


Omdat de interesse van de overheden van derde wereld-landen wat tegenvalt hebben de initiatiefnemers van One Laptop Per Child (OLPC), het project “Give One, Get One” (G1G1) opgezet. Consumenten betalen 400 dollar, en kopen dan twee laptops. Één is voor de koper, de ander gaat naar een kind in een land in de derde wereld.


Over de XO
De XO, beter bekend als de $100-laptop is een notebook voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden.Deze laptop is ontwikkeld door One Laptop Per Child (OLPC). Dit is een organisatie zonder winstoogmerk uit Delaware die werd opgericht door werknemers van het MIT Media Lab. De bedoeling is om een goedkope computer te ontwerpen, produceren en distribueren die ieder kind op de wereld toegang tot modern onderwijs moet kunnen geven. De laptops worden verkocht aan overheden, die ze aan kinderen en scholen kunnen toewijzen.


De toestellen worden tot de essentie teruggebracht, hebben een stevige behuizing en draaien op een versie van Red Hat Linux. Één van de uistgangspunten is dat de XO uiteindelijk zo energie-efficiënt wordt dat ze bijvoorbeeld met een voetpedaal aan voldoende stroom kan komen als geen elektriciteit beschikbaar is. Door middel van Ad-hoc wireless mesh networking zullen verschillende machines tegelijk internettoegang krijgen via één enkele verbinding.


Aanvankelijk wilde men de computers op de markt te brengen voor 100 Amerikaanse dollars (vandaar de bijnaam), maar waarschijnlijk gaat de prijs bij introductie 135 tot 140 dollar bedragen. Het is echter te verwachten dat na verloop van tijd de prijs zal zakken, zoals dat met gewone computers ook het geval is.


De XO zal worden aangedreven door een versie van Red Hat Linux en beschikt over een volwaardig kleurenscherm in de vorm van een plat LCD-scherm. De computer kan communiceren via Wi-Fi en VoIP en zal over 4 USB-poorten beschikken. De specificaties waar momenteel naar wordt gestreefd zijn: 500 MHz, 1 GB flashgeheugen (geen harde schijf), SVGA scherm met een diagonaal van 7", 256 MB DRAM.De Organisatie
One Laptop Per Child (OLPC) werd bekend gemaakt door Nicholas Negroponte, tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland in januari 2005. De filosofie van de organisatie is gebaseerd op “constructionistische” theorieën over leren die voor het eerst door Seymour Papert en later door Alan Kay zijn gepubliceerd. Daarnaast zijn de principes van de XO ontleend aan Nicholas Negroponte's Being Digital. Naast deze drie personen nemen de bedrijven Google, News Corp, AMD, Red Hat en BrightStar deel aan het project.


De introductie
Brazilië, Thailand, Egypte, de Verenigde Staten (Massachusetts), Cambodja, Costa Rica, Argentinië, Nigeria, Venezuela, de Dominicaanse Republiek en Tunesië hebben al op verscheidene manieren steun aan het project toegezegd. De laptops worden alleen aan overheden verkocht via een "one laptop per child"-programma van de ministeries van Onderwijs. Twee prille prototypes werden in november 2005 op de WSIS-conferentie in Tunis door Negroponte getoond. Een eerste werkend prototype werd in mei 2006 gedemonstreerd. De eerste bèta (XO B1) rolde eind 2006 van de lopende band. Binnenkort wordt een verbeterde versie, de XO B2 verwacht.


Met dank aan Wikipedia

Vergelijkbare artikelen