FANtv-nl-logo-mobile

Standaarden mobiel internet

GPRS, UMTS, HSDPA wat zijn al die technieken voor mobiel internet precies, en hoe snel zijn ze? Een overzicht.    

GSM
Het WAP (Wireless Application Protocol) via het GSM-netwerk werd al in 1999 in Nederland door KPN ingevoerd. Omdat de telefoons uit die tijd technisch nog te kort schoten, zowel qua snelheid, geheugen als het beeldscherm, en het GSM netwerk te traag was, is internet via het GSM netwerk nooit echt populair geworden. Toch wordt het nog steeds gebruikt door eigenaars van een mobiele telefoon die geen data-abonnement hebben afgesloten.


GPRS
GPRS (General Packet Radio Service) is een uitbreiding op het bestaande GSM-netwerk. Hoewel er gesproken wordt over GPRS-netwerken, is er geen sprake van een apart netwerk, of aparte zendmasten. Via de GPRS-techniek  kan er op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden.


Een belangrijk verschil met GSM is, dat bij GPRS de gebruiker altijd online is. Er hoeft dus niet te worden ingebeld zoals bij GSM. Natuurlijk hoeft de gebruiker daarbij niet per minuut te betalen, maar betaalt deze het dataverkeer.

EDGE
Ook EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) maakt gebruik van het GSM-netwerk. Door een verbeterde techniek ten opzichte van GPRS zijn hogere snelheden mogelijk. EDGE maakt snelheden mogelijk tot 384 Kbps, al wordt dit in de praktijk zelden gehaald.


In Nederland was Telfort de enige aanbieder van EDGE. Sinds 1 juni 2007 is EDGE in ons land echter niet meer beschikbaar.


UMTS
Pas bij UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) verdwijnt het GSM-netwerk uit beeld. UMTS is een geheel nieuw netwerk met eigen netwerk aan masten.


HSDPA
HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) biedt een tien maal snellere verbinding over een UMTS netwerk. Dat betreft de nieuwste versie die in ons land wordt aangeboden (cat.6). Naar verwachting zal dit in de toekomst zelfs verdubbeld kunnen worden.


Deze aanzienlijke snelheidswinst wordt behaald doordat een groep gebruikers hun gezamelijke maximale capaciteit deelt.


Met HSDPA is breedband internet, met ondermeer streaming video, mogelijk. T-Mobile, KPN en Vodafone bieden het in Nederland aan.


Maximale snelheden van de verschillende techniekengeneratiemax. snelheid
GSM29.6 Kbs
GPRS2,552 Kbps
EDGE2,75128 Kbs
UMTS3384 Kbs
HSDPA3,53600 kbps

Vergelijkbare artikelen