FANtv-nl-logo-mobile

SDD drive, vervanger voor de harde schijf

Toshiba komt met een 128GB Solid State Drive. Het is de verwachting dat dit soort drives de harde schijf gaan vervangen.Een Solid State Disk (SSD, ook wel Solid State Drive of RAM-disk genoemd) is een nieuw opslagmedium waarbij gebruik worden gemaakt van flash of  SDRAM. Flash is een niet vluchtig geheugen (het blijft bestaan als de computer wordt uitgezet), en is daardoor te gebruiken als vervanger voor een harde schijf. Dit is ook de reden dat ze vaak disks genoemd worden, hoewel ze dat in feite niet zijn.


Het grote verschil met een mechanische harde schijf is dat er bij Solid State Disks geen bewegende onderdelen gebruikt worden. Dit maakt ze stiller en minder storingsgevoelig dan harde schijven, maar ook een heel stuk sneller. De toegangstijd tot de data is veel korter, wat bijvoorbeeld blijkt uit de opstarttijd van een computer.


Het is de verwachting dat SSD's de huidige mechanische harde schijven gaan vervangen. Voorlopig staat de hoge prijs van het gebruikte flash-geheugen de populariteit echter nog in de weg.


Deze zogenaamde SSD flash-drives zijn veel sneller dan een traditionele harde schijf, maar merkbaar trager dan een SSD met SDRAM.SSD's met SDRAM
SSD's die gebruik maken van vluchtig geheugen zoals SDRAM worden gekenmerkt door een extreem snelle datatoegang. Deze bedraagt minder dan 0,01 milliseconde. Dat is ruim 200 keer sneller dan de snelste harde schijven. SSD's met SDRAM kunnen gebruikt worden om applicaties te versnellen, maar zijn niet geschikt voor data-opslag, en dus zelfstandig geen vervanger voor de harde schijf.


Wil je een op DRAM gebaseerde SSD wel daarvoor inzetten. Dan zal deze voorzien moeten worden van een interne batterij en een back-up-systeem. Wanneer de voeding uitvalt zal de batterij voldoende energie moeten bevatten om het toestel de kans te geven zijn gegevens vanuit het RAM naar een back-up-schijf te kopiëren. Wanneer de elektriciteit weer beschikbaar is kan alle data van de harde schijf dan weer terug naar het RAM worden gekopieerd, en kan het toestel weer normaal functioneren.


Vergelijkbare artikelen