FANtv-nl-logo-mobile

Laptops zonder harde schijf

NEC durft het aan om met notebooks te komen die alleen geschikt zijn om via internet te gebruiken.


Het idee van een computer die geheel van internet afhankelijk is, is niet nieuw. Er zijn volop van deze zogenaamde "thin clients"te koop. Dit soort computers draait alle software in de browser. Dat is geen enkel probleem, want alle soorten software zijn tegenwoordig wel via het web beschikbaar. En de voordelen zijn groot, je hoeft nooit updates te installeren. Je bestanden zijn altijd bereikbaar via internet en een kapotte of gestolen pc hoeft je niet voor problemen te stellen. Bovendien kun je volgens onderzoeksbureau IDC met een thin client 40% besparen op de kosten voor software en onderhoud.Een laptop als thin client is echter wel uniek. Het grote voordeel van een schootcomputer is immers dat je hem overal kunt gebruiken, met of zonder internetverbinding. De schijfloze laptops van NEC kun je wel overal gebruiken, maar je zal dan wel over een internetverbinding moeten beschikken, via een netwerk, een hotspot of een umts-verbinding.


Begin 2008 komt NEC met de TCM270 die is voorzien van een 12.1 inch monitor. Daarnaast is er de TCM160 met 15 inch monitor die al langer leverbaar is. 


Als voordeel van de thin client laptop noemt NEC ondermeer het lage gewicht (2,5 kg voor de 15 inch versie), de stilte (een ventilator en andere bewegende onderdelen ontbreken), en het geringe stroomverbruik (zelfs met openstaande WiFi verbinding kan er zes uur worden doorgewerkt op de accu). Daarnaast zijn alle bestaande thin-client voordelen van kracht.


De aanschafprijs is niet echt een voordeel. Ondanks het ontbreken van een harde schijf heeft de 15 inch NEC TCM160 een adviesprijs van 790 euro exclusief btw. Hiervoor wordt een embedded versie van Windows XP meegleverd op de chip waarvan wordt opgestart. De prijs van de nieuwe 12.1 inch NEC TCM270 is nog niet bekend.

Vergelijkbare artikelen