FANtv-nl-logo-mobile

KPN wil stopcontact gebruiken voor tv-signaal

KPN denkt er serieus over het stroomnet in huizen te gebruiken voor de doorgifte van televisiebeelden. Dit jaar start een grote test.     

De Homepplug technologie bestaat al een paar jaar. In veel electronicawinkels zie je de Devolo Homeplug-adapters liggen die van het electriciteitsnet in huis een computernetwerk maken. De werking is eenvoudig. Je prikt een netwerkkabel in de adapter, en die in het stopcontact. in een andere kamer doe je hetzelfde. Je hangt aan beide netwerkkabels een computer, en de beide computers staan met elkaar in verbinding. Zo kun je door het hele huis een netwerk opbouwen met computers en netwerk-apparatuur als printers en externe harde schijven zonder dat je een kabel hoeft te trekken. De techniek is vooral erg handig in huizen waar betonnen muren en plafonds een goede WiFi verbinding in de weg staan.


Doordat de Homeplug-apparatuur zo eenvoudig denkt KPN erover deze in te bouwen in hun modems en settop boxen. Dit betekent dat de gebruiker alleen maar een stekker in het stopcontact hoeft te steken als hij de apparatuur aansluit. Zowel de stroom als netwerkverbinding zijn daarmee dan geregeld.


Dit is ideaal voor onervaren gebruikers die zich dan helemaal niet druk hoeven te maken om het opzetten van een netwerk of om het doortrekken van een televisiekabel. Ook televisie-fabrikanten zouden interesse hebben om de techniek in hun televisies in te bouwen.


Theoretisch haalt Homeplug een snelheid van 200 MBPS, maar in de praktijk is een snelheid van iets meer dan 80 Mbps realistischer. Dit is altijd nog een stuk sneller dan WiFi en genoeg om vier hd-signalen tegelijk over het stroomnet te sturen. De snelheid is dus zeer geschikt om hd-televisiebeelden naar verschillende televisies in huis te sturen.Boven: Het opzetten van een internetverbinding via Homeplug

Vergelijkbare artikelen