FANtv-nl-logo-mobile

Dvd-d: dvd met beperkte levensduur

"Deze DVD vernietigt zichzelf binnen 48-uur". Nee, dit is geen scene uit een oude actiefilm,  maar het principe van de dvd-d.    

De dvd-d (dvd-disposable) is een dvd met een speelfilm of computergame die nadat ze uit de verpakking gehaald zijn een bepaalde tijd te gebruiken is. Meestal bedraagt deze periode 48 uur. Na het verstrijken van deze tijd doet de dvd niets meer, en is het de bedoeling dat je hem weer inlevert bij de winkel. De dvd-d is namelijk geen weggooi-dvd, maar een recyclebare dvd.


De dvd-d is een alternatief voor de dvd die je bij de videotheek huurt. Dat je hem weer in moet leveren neemt natuurlijk een groot voordeel weg. Een plezierig voordeel dat overblijft is dat je de film een tijd in de kast laat liggen. De gebruiksperiode gaat pas is als je de dvd uit de kartonnen verpakking haalt.


De dvd-d is zoals iedere dvd gemaakt van polycarbonaat. Hij is echter voorzien van een extra deklaag die oxideert zodra het schijfje uit de verpakking gehaald wordt en in contact komt met lucht. De fabrikant kan via de dikte van de deklaag bepalen hoe lang het duurt voor de dvd niet meer af te spelen is.


In Duitsland worden al diverse films op dvd-d aangeboden. De meeste films kosten 4 euro en zijn 48 uur te bekijken. Er zijn echter ook films met een kijklimiet van 8 uur en films die maar één keer bekeken kunnen worden. De films zijn niet met DRM beveiligd. Dat betekent dat ze op iedere dvd-speler kunnen worden afgespeeld, en kunnen worden gekopieerd binnen de tijdslimiet. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.


Vergelijkbare artikelen