FANtv-nl-logo-mobile

Defecte pixels

Wat zijn defecte pixels? Hoe kun je ze herkennen? En vallen ze onder de garantie?


Je scherm is opgebouwd uit talloze puntjes (pixels) die gedurende het gebruik in de juiste kleur oplichten. Bij een bescheiden resolutie van 1440x900 pixels zijn dat al meer dan een miljoen puntjes. Al deze pixels bestaan op hun beurt weer uit subpixels die ieder een basiskleur (blauw, groen en rood) voor hun rekening nemen. Bij zoveel pixels, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er pixels zijn die defect zijn. Meestal wordt er dan over dode pixels gesproken, al is dat niet altijd correct. Er zijn namelijk meerdere vormen van de defecte pixels.


Dode pixels
Een pixel is alleen een dode pixel als deze helemaal geen licht meer geeft en dus altijd zwart is. Deze defecte pixels zijn goed zichtbaar op een lichte (bij voorkeur witte) achtergrond.


Hot pixels
Een hot pixel, of heldere pixel, is een pixel waarvan alle subpixels constant licht geven. Hierdoor zijn ze altijd wit. Je kunt deze dus het beste zien tegen een donkere (bij voorkeur zwarte) achtergrond.


Stuck Pixels
Een stuck pixels. of vaste pixel, geeft altijd dezelfde kleur weer. Dit kan blauw, groen of rood zijn. Dat komt dan omdat één van de subpixels altijd licht geeft. Je ziet deze defecte pixels het beste tegen een achtergrond van een contrasterende kleur.Garantie?
De meeste fabrikanten zien enkele defecte pixels niet als een reden om een monitor te vervangen. Hiervan is pas sprake als het aantal defecte pixels een bepaalt maximum overschrijdt. Dit maximum verschilt per fabrikant. Het hangt er van af welke ISO 13406-2 norm ze hanteren. Meestal is dit Klasse 2 (maximaal 2 heldere pixels, 2 dode pixels en 5 vaste pixels per 1 miljoen pixels). Enkele fabrikanten, waaronder Philips,  hanteren de 'zero dead pixel policy' (Klasse 1), waarbij een gekochte monitor al geruild kan worden bij 1 kapotte pixel.   


Controleren op defecte pixels
DefPix is een gratis programma waarmee je je computermonitor kunt controleren op de aanwezigheid van defecte pixels. Het programma toont eenvoudigweg de kleuren rood, groen, blauw, wit en zwart beurtelings en schermvullend op de monitor. Een kapotte pixel valt dan tegen de juiste achtergrond onmiddelijk op.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl