FANtv-nl-logo-mobile

Kijk je online gesprekspartner in de ogen

IRIS is een videoconferencing-systeem waarbij je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt.


Een nadeel van videoconferencing is dat je langs elkaar heenkijkt. Je kijkt immers naar je scherm, en niet naar de webcam. Het Oldenzaalse bedrijf Iris2iris BV heeft daarom IRIS ontwikkeld. Hierbij maak je "oogcontact" met degene met wie je online spreekt. Iris2iris mikt op de zakelijke markt waarbij het belangrijk is dat de medewerker ook op beeld vriendelijk overkomt.


IRIS is te combineren met elk webconference- en videochatprogramma. Of men nu gebruik maakt van Skype, Webex of Vidyo, je hebt volwaardig online oogcontact. De 'ontvangende partij' heeft geen zelfde apparaat nodig heeft om toch oogcontact te ervaren.IRIS is een beeldscherm met een camera-reflectiesysteem dat je kunt koppelen aan je pc of laptop. De gebruiker kijkt gewoon naar zijn beeldscherm, maar door het spiegelsysteem lijkt het of hij recht in de camera kijkt. IRIS past op elk bureau en is bovendien te gebruiken als tweede beeldscherm.


De beperkingen van webcam en videoconferencing
Als eigenaar van een machinefabriek heeft Iris2iris-eigenaar Marco Asbreuk contacten over heel de wereld. Hij ging op zoek naar alternatieven om het reizen te beperken. In eerste instantie koos Asbreuk voor webconference-software. Daarmee kun je iemands desktop overnemen, online presentaties geven en via de webcam contact met elkaar onderhouden. Hij merkte dat dit beperkingen had. 'Je kijkt altijd langs elkaar heen met een webcam. Dat werkt echt vervreemdend. Ik wil mensen laten zien dat ik geïnteresseerd in ze ben, ik wil ze overtuigen of geruststellen en het gevoel van face-to-face contact meegeven. Daarvoor is oogcontact een absolute must.'De webcam bleek niet geschikt, en dat gold ook voor de bestaande apparatuur voor desktop videoconferencing. Deze maken namelijk gebruik van eigen software, waardoor ze niet gecombineerd kunnen worden met online webconference- of videochatprogramma's. Maar het grootste nadeel is dat ook je gesprekspartner een dergelijk apparaat nodig heeft. Dat kunnen de meeste bedrijven niet verlangen van hun klanten en leveranciers. Omdat er geen goede oplossing te vinden was, besloot Asbreuk zelf een tool te ontwikkelen. Dat werd IRIS.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl