FANtv-nl-logo-mobile

Kooptips nieuwe computer

Wie op het punt staat een nieuwe desktopcomputer aan te schaffen, kan de volgende kooptips misschien goed gebruiken. • Is een nieuwe pc wel nodig? Als de huidige pc te traag is, kun je hem misschien versnellen door een betaalbare geheugenuitbreiding. Vuistregel: Windows XP heeft minstens 1 GB nodig, Vista het dubbele. Voor een paar tientjes koop je 1 of 2 geheugenbankjes om erbij te prikken.
   

 • Veel pc's hebben voorgeïnstalleerde software. Betreft het koop- of probeerversies? Hoe lang zijn de licenties geldig?
   

 • Koop je meteen ook een monitor? Moderne pc's kunnen prima een moderne (grote) monitor aansturen. Nieuw zijn de 20 inch-modellen met een 16:9-verhouding en een resolutie van 1920x1080 pixels (Full HD). Ze kosten vanaf €220. Ideaal is dan wel een digitale aansluiting: HDMI of DVI.
    • Ook aan een kleine nettop of minidesktop kun je best een grote monitor koppelen. Het bureaublad van Windows of MacOS wordt dan ook groter en dat bevordert het bedieningsgemak. 
   

 • Let op de garantie bij de nieuwe pc en de eventueel meegeleverde monitor: 1 jaar is een minimum, 2 jaar is redelijk, terwijl 3 jaar op monitoren gangbaar is.
   

 • Is de winkel aangesloten bij een geschillencommissie?
   

 • Veel winkels adviseren garantie bij te kopen. Voor de meeste consumenten heeft dat niet zo veel zin. Kijk in ieder geval kritisch naar de (totale) kosten van zo'n verzekering en de voorwaarden.


Deze tips zijn afkomstig van De Consumentenbond. Een test van verschillende soorten en merken desktopcomputers vind je in de Consumentengids van september 2009 en op Consumentenbond.nl (alleen voor leden). Een lijst met voordelige en goede online computerwinkels kun je hier vinden.

Vergelijkbare artikelen