FANtv-nl-logo-mobile

Wi-Fi Direct: Wi-Fi zonder router

Binnenkort komen de eerste apparaten met WiFi Direct op de markt. Bij deze vorm van Wi-Fi kunnen apparaten zonder tussenkomst van een router of accesspoint met elkaar communiceren.


Je kunt met Wi-Fi Direct dus zonder router twee computers draadloos met elkaar verbinden, maar ook twee telefoons, een telefoon met een computer, of andere apparatuur. Wi-Fi direct is een peer to peer techniek die computers, smartphones, mediaspelers, printers, externe harde schijven, camera's, draadloze toetsenborden en nog veel meer met elkaar verbind. De techniek is een concurrent voor Bluetooth dat hetzelfde doet.Wat is dan de toegevoegde waarde van Wi-Fi direct ten opzichte van Bluetooth? Deze nieuwe techniek heeft een hogere doorvoersnelheid en een veel groter bereik. Bovendien kan ook bij deze vorm van Wi-Fi de data via AES encryptie versleuteld worden. Om een vooorbeeld van het gebruik van Wi-Fi Direct te geven, een printer met Wi-Fi Direct kan communiceren met een computer met Wi-Fi (standaard Wi-Fi of Wi-Fi Direct). Op de printer wordt dan automatisch een virtueel accesspoint opgezet waarmee de computer verbinding maakt. Alleen oude Wi-Fi 802.11b-apparatuur kan geen verbinding maken.


De belangstelling voor Wi-Fi Direct (voorheen Wi-Fi Peer to peer geheten) onder de fabrikanten is groot. De Wi-Fi Alliance heeft al netwerkkaarten van ondermeer Cisco, Realtek en Intel gecertificeerd en gebruikt deze nu om er andere Wi-Fi Direct apparatuur mee te testen.

Vergelijkbare artikelen