FANtv-nl-logo-mobile

Laptop met externe grafische kaart

Een ultradunne laptop met een zeer krachtige grafische kaart, dat kan! Sony heeft bij de nieuwe VAIO Z de videokaart gewoon in een externe behuizing gestopt.


Echt krachtige grafische kaarten zijn te dik om in een heel dunne laptop te plaatsen. Daarom is de combi dunne laptop / krachtige videokaart niet mogelijk. Tot nu tenminste.


Alleen zal je de videokaart niet onderweg kunnen gebruiken. De Sony VAIO Z laptop is namelijk zelf voorzien van een doodgewone Intel HD Graphics 3000 videokaart. Door de laptop op het bijbehorende  dock aan te sluiten kun je echter de AMD Radeon 6650M-videokaart met 1GB geheugen gebruiken die in dat kastje zit.Natuurlijk is er een snelle verbinding nodig tussen laptop en videokaart. Hiervoor gebruikt Sony de nieuwe Light Peak-technologie. Dit is in feite dezelfde verbinding als Thunderbolt van Apple.


Het dock wordt Power Media Dock genoemd en is voorzien van VGA- en HDMI-aansluitingen en een USB 3.0 poort. Ook kun je zelf nog een dvd of blu-ray drive in het dock bouwen.


De Sony VAIO Z laptop komt in verschillende versies op de markt. Het meest eenvoudige model heeft een adviesprijs van circa 1600 euro en is voorzien van een Core i5-processor en 4GB RAM. Voor het echte zware grafische werk kun je echter beter kiezen voor de versie van 2,7GHz Intel Core i7-processor. De Power Media Dock moet je apart aanschaffen voor zo'n 445 euro.


Het scherm is 13,1 inch groot. Wil je beelden in Full HD resolutie kijken dan zal je 45 euro meer moeten betalen voor een beter scherm.


Eind juli 2011 is de Sony VAIO Z te koop.

Vergelijkbare artikelen