FANtv-nl-logo-mobile

De Personal Computer is 30 jaar

De Personal Computer is vandaag 30 jaar oud geworden. De IBM 5150 werd op 12 augustus 1981 in het Waldorf Astoria hotel in New York gepresenteerd.


Officieel is dat de geboorte van de PC, al is daar wel een kanttekening bij te maken. Apple bracht namelijk de Apple II eerder op de markt en gebruikte daarvoor ook de term Personal Computer.Computers waren in die tijd meestal veel groter en waanzinnig duur. IBM presenteerde echter een computer die maar zo'n 1500 dollar kostte en op een bureau paste. Om de kosten zo laag mogelijk te houden gaf IBM alle informatie over hun PC vrij zodat fabrikanten goedkope onderdelen, randapparatuur en software konden maken. Zo kon Intel de microprocessor maken en Microsoft voor het PC-DOS (en later MS-DOS) besturingssysteem zorgen.


Nadeel was dat andere fabrikanten deze hardware en software ook konden gebruiken. Toen de PC een succes bleek gingen andere fabrikanten ook PC's in elkaar zetten met al deze standaard onderdelen. Dit waren de eerste klonen, de voorlopers van de huidige PC's.


IBM zelf stopte in 2005 met het maken van PC's. De fabrikant van de eerste PC was aan alle kanten voorbij gestreefd door de concurrentie. De IBM PC-divisie werd verkocht aan het Chinese Lenovo voor 650 miljoen dollar en 600 miljoen dollar aan aandelen.

Vergelijkbare artikelen