FANtv-nl-logo-mobile

Nieuwe blu-ray schijven met dubbele capaciteit

Er komen nieuwe blu-ray discs die twee maal zoveel data kunnen opslaan als nu net geval is. Dat betekent dat er veel meer uren aan filmmateriaal op een blu-ray kunnen worden geplaatst en dat deze beelden een veel hogere kwaliteit kunnen hebben.

De huidige blu-ray schijven kunnen 100 gigabyte aan data bevatten, volgens fabrikant Singulus komen ze met nieuwe schijven waarop twee keer zoveel data kan worden weggeschreven. Dit kan doordat er drie datalagen op de schijf worden aangebracht in plaats van twee.

blu-ray-disc

Dit betekent dat er meerdere films op één blu-ray kunnen worden geplaatst of veel meer afleveringen van een serie. Ook zal het mogelijk zijn ultra hd (4K) films uit te brengen. Deze films hebben een vier keer zo hoge resolutie dan gebruikelijk, maar kosten teveel opslagruimte om op een bestaande blu-ray te plaatsen. Ook zijn ze te zwaar om over een normale internetverbinding te streamen.

Singulus maakt het niet duidelijk of de nieuwe blu-ray schijven op bestaande spelers te gebruiken zijn.

Sony en Panasonic werken overigens samen aan een nieuw soort schijfje dat nog veel meer ruimte zal bevatten (300 gigabyte of meer). Deze schijven, waarvan nog geen naam bekend is, moeten in 2015 al op de markt komen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl