FANtv-nl-logo-mobile

Wat is een ultrabook?

Een ultrabook is een kleine, lichte, dunne versie van de laptop. Maar niet iedere kleine laptop mag ultrabook genoemd worden. Processorfabrikant Intel heeft enkele eisen opgesteld waaraan een ultrabook moet voldoen.

Ultrabook is namelijk een naam die niet vrij te gebruiken is. Ultrabook is een merknaam van Intel en het is Intel die toestemming moet geven voor een fabrikant een ultrabook, onder die naam, op de markt brengt.

wat-is-een-ultrabook

De eerste eis die Intel stelt is makkelijk om te raden: Een ultrabook moet over een Intel processor beschikken. Zo niet, dan is het een notebook. Een term die wel vrij te gebruiken is.

Verder worden er eisen gesteld aan de processor (minimaal een zuinige Intel Core i3), de accuduur (minimaal 5 uur) en de opstarttijd (maximaal 7 seconden uit stand-by). Een 13,3 inch ultrabook mag slechts 18 millimeter dik zijn, en een 14 inch ultrabook 21 millimeter. En tenslotte moet de ultrabook over minimaal 1 usb 3.0 aansluiting en over een snelle schijf (HD of SSD) beschikken.

Een brander voor cd's, dvd's en/of blu-ray's kom je zelden tegen in een ultrabook. Deze maken hem te dik en te zwaar. Ook heeft een ultrabook minder aansluitingen dan een standaard laptop of notebook.

Energiebesparing is belangrijk bij een ultrabook. Er wordt daarom gebruik gemaakt van energiezuinige Intelprocessoren (te herkennen aan de aanduiding CULV). Deze processoren gebruiken minder stroom, maar zijn ook een stuk minder snel dan hun minder zuinige naamgenoten, Een Intel Core i5 CULV haalt het dus qua snelheid niet bij de gewone Core 5. Hou hier rekening mee als je een ultrabook koopt.

Ben je op zoek naar een goede ultrabook voor weinig geld? Kijk dan bij het aanbod bij MyCom.

Vergelijkbare artikelen