FANtv-nl-logo-mobile

Geheel draadloze computers

Als het aan Intel ligt worden alle computers compleet draadloos. De WiGig-technologie moet er voor zorgen dat de kabel tussen PC en monitor verdwijnt terwijl de A4WP-techniek voor draadloze stroomtoevoer moet gaan zorgen.

wigig

WiGig. Draadloze verbinding tussen PC en monitor
WiGig is een technologie die snelle draadloze connectie tussen de PC en de monitor mogelijk maakt. Op korte afstand is een snelheid van 1gigabyte per seconde haalbaar dus dat is geen enkele belemmering om de verbinding draadloos te maken.

A4WP. Geen stekker meer nodig
Het "door de lucht" versturen van stroom is een wat complexere techniek. Hiervoor gebruikt Intel de Alliance for Wireless Power (A4WP) techniek die ze samen met Toshiba, Asus en Dell aan het ontwikkelen zijn. Inmiddels is de capaciteit van deze techniek van draadloze stroomoverdracht vergroot naar 50 Watt. Dat is voldoende om smartphones, tablets en laptops zonder stekker te laten werken maar nog niet toereikend voor desktop-PC's.

De mogelijkheden van A4WP zijn groter dan die van concurrent Qi van o.a. Samsung, Nokia, Motorola, Sony en LG. Zo is er bij A4WP geen direct contact nodig en kan de stroom door een 5 centimeter dikke plaat hout worden verzonden. Dit maakt het mogelijk de oplader onder een bureau te bevestigen waarop je het betreffende apparaat alleen maar hoeft te plaatsen om hem op te laden. Ook kun je met A4WP dan meerdere apparaten op die tafel opladen.

Intel hoopt dat begin 2016 de eerste geheel draadloze apparaten met A4WP en WiGig op de markt komen.

In de keynote hieronder zie je onder andere een demonstratie van beide technieken.

Vergelijkbare artikelen