FANtv-nl-logo-mobile

NAS systemen. Multimedia, backup en downloaden

We gaan steeds meer digitale media gebruiken. Films en series worden bijvoorbeeld door veel mensen vaker via internet bekeken dan via een televisiezender. Al deze media vraagt om veel opslagruimte.

Vaak voldoet daarom de opslagruimte van een computer niet meer. En daarbij willen we de films, muziek en foto's die we digitaal hebben opgeslagen niet alleen maar op de computer kunnen afspelen, maar ook op de tablet, op telefoons en via de televisie.

nas 3

Een heel flexibele manier van data opslaan is via een NAS (een Network Attached Storage, oftewel een op het netwerk aangesloten opslagmedium). Een NAS biedt zoveel opslagruimte als je maar wilt en is vanaf ieder apparaat in het netwerk te benaderen. Dus via WiFi vanaf een telefoon of tablet.

Een NAS is dus meer dan een externe harde schijf. Veel meer, want een goede NAS biedt nog veel meer extra mogelijkheden dan het opslaan van bestanden alleen. Je kunt hem bijvoorbeeld met de televisie en stereoset verbinden en als mediaspeler gebruiken, je kunt hem gebruiken om via internet bestanden aan te bieden of juist te downloaden, en op sommige NAS systemen kun je zelfs een website plaatsen en hosten.

Alle informatie over NAS systemen, hun mogelijkheden en hun prijzen vind je op de website NAScenter.

nas 1

 

Films en muziek streamen

Vooral het gebruik als mediaserver is een populaire functie van een NAS systeem. Om overal in huis muziek en video af te kunnen spelen beschikt vrijwel iedere NAS over een ingebouwde mediaserver. Vanaf een televisie, stereoset, tablet of smartphone kun je dan de bestanden afspelen zonder dat er een computer hoeft aan te staan. Natuurlijk kun je ook vanaf een laptop of een andere computer de films en muziek van de NAS afspelen.

 

 

Dowloaden via een NAS

Veel NAS systemen zijn zelfs in staat om de films en muziek zelf te downloaden. Daarvoor beschikken ze dan over ingebouwde software waarmee ze via torrents bestanden kunnen downloaden. Deze mediabestanden worden dan in een speciale map geplaatst die je vanaf je televisie of andere in het netwerk aanwezige apparatuur kunt benaderen.

nas 2

 

 

Backuppen

Grote mogelijkheden, en dat terwijl NAS systemen in het verleden vooral als backup-systeem werden gebruikt. Een functie die natuurlijk nog steeds van toepassing is. Zakelijk, maar ook voor thuisgebruik. Een goede NAS beschikt over een backupserver en je kunt deze gebruiken om - handmatig of zonder dat je het merkt - een actuele backup te maken van je apparaten. Niet alleen van je computer, maar bijvoorbeeld ook van je smartphone.

Kijk op NAScenter voor alle informatie en voor alle NAS systemen, hun mogelijkheden en hun prijzen.

Tags: video, backup, torrents, opslag

Vergelijkbare artikelen