FANtv-nl-logo-mobile

3D printers steeds goedkoper

3D printers worden steeds beter betaalbaar. Er zijn al diverse 3D printers onder de 1.000 euro die ook voor hobbyisten interessant zijn.

3d printer in actie

3D printers worden vooral gebruikt voor het printen van conceptmodellen. Zo kan een 3D voorbeeld van een concept worden gemaakt. Dat geeft een veel duidelijker beeld dan een tekening van een object. Ook zijn er kunstenaars die hun werken zo printen en maakt de filmindustrie gebruik van 3D printers voor het maken van decorstukken. Maar ook voor hobbygebruik kan een 3D printer heel leuk zijn. Je kan er van alles van kunststof mee maken. Als CAD software kun je gebruik  maken van gratis open source programma's als OpenSCAD. Ook leuk voor privé gebruik is LeoCAD waarmee je je eigen (nep) Lego onderdelen en pakketten kunt printen.

Goedkope 3D printers
Een overzicht van betaalbare 3D printers is hier te vinden.

Wat is een 3D printer?
Een 3D printer is een apparaat dat via digitale bouwtekeningen(computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren. Dat doet een 3D printer door het object laag na laag op te bouwen. Dit opbouwen is een zeer tijdrovende operatie waardoor 3D printers nog niet voor massa productie kunnen worden gebruikt.

Wel is een 3D printer heel bruikbaar als er één exemplaar van een object gemaakt moet worden zoals bij een product op maat. Deze producten worden dan van kunststof geprint. Meestal wordt thermoplastic gebruikt. Door tijdens het printen kleurstoffen toe te voegen kunnen de objecten iedere kleur krijgen en ook uit diverse kleuren bestaan.

3D printers voor kleine objecten zijn al heel betaalbaar, en worden zelfs voor de consumentenmarkt aangeboden. Hobbyisten kunnen op de computer ontwerpen en deze "printen". Grote 3D printers, waarmee bijvoorbeeld complete meubels geprint kunnen worden zijn nog heel duur.

De 3D printtechniek kan voor objecten van alle groottes worden ingezet. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met het printen van huizen.

3d printer huis

Tags: 3 D, CAD, 3D printer

Vergelijkbare artikelen