FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor bij de aanschaf van een computer

Wie een computer koopt moet vele keuzes maken. Hier wat tips om je te helpen bij de aanschaf van de juiste computer.

Vorm van de computer
Voor wat voor computer kies je? Een laptop of een bureau pc? Maar ook als je die keuze gemaakt hebt valt er tegenwoordig nog veel te beslissen. Als je voor een laptop kiest kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een laptop waarbij je het scherm van het toetsenbordgedeelte kunt afnemen om deze als tablet te gebruiken.

En als je kiest voor een desktop heb je daarna nog de keuze tussen een normale systeemkast of een alles in één mini-computer, waarbij de computer zelf in de monitor is ingebouwd. Of voor een mini-computer in de vorm van een kastje die je achter een televisie of computermonitor bevestigd.

computer kopen tips

Huiskamer PC
Plaats je de PC in de huiskamer, bijvoorbeeld omdat je hem ook als mediacenter wil gebruiken let dan goed op het geluid dat de computer maakt. Veel mini-pc's hebben geen ventilator nodig en zijn daardoor fluisterstil. Ideaal voor in de woonkamer.

Beeldscherm
Vooral bij laptops is het erg belangrijk om op de kwaliteit van het beeldscherm te letten. En dan hebben we het niet alleen over de resolutie maar ook over de reflectie. Je hebt glanzende schermen die prachtige filmbeelden weergeven, maar als er veel licht inschijnt, zoals buiten, valt er niet mee te werken. Hier zal je een keuze moeten maken tussen beeldkwaliteit en lichtgevoeligheid. Of een goede tussenweg kiezen.

Gebruik je de computer veel voor grafische games of actiefilms? Let dan ook op de verversingsfrequentie. Deze zorgt ervoor dat beelden vloeiend worden weergegeven.

Videokaart
Ga je de computer gebruiken om te gamen? En dan bedoelen we grafische games. Kies dan voor een PC met een aparte videokaart die is voorzien van eigen geheugen en eigen werkgeheugen. Dat komt de beeldkwaliteit sterk ten goede.

De aansluitmogelijkheden
Heel belangrijk zijn de aansluitmogelijkheden op je PC. Heeft deze genoeg USB-poorten? Is er een HDMI-poort om je televisie op aan te sluiten? Zijn er twee monitoraansluitingen als je twee beeldschermen wilt gebruiken? Vooral bij oude computers en mini-pc's moet je hier goed op letten.

Opslagcapaciteit
Wil je veel films en muziek op de computer opslaan? Zorg dan voor voldoende opslagcapaciteit. Een SSD is snel en zuinig maar ook duur per MB. Beknibbel niet op de ruimte en plaats eventueel naast de SSD nog een harde schijf.

Meer informatie
Kijk bij de beste online computerwinkels voor meer informatie over de aanschaf van een PC of laptop. Vooral CoolBlue geeft veel informatie, tips en gebruikerservaringen.

Tags: laptop, computers