FANtv-nl-logo-mobile

Webcams

Reis vanachter je PC de hele wereld rond via de honderdduizenden webcams die aan het Internet gekoppeld zijn. Verder laten we je opmerkelijke camera's zien en vertellen we je hoe je zelf een webcam plaatst.  

Veel mensen geven een een homepage veel van zichzelf vrij. Foto's, een persoonsbeschrijving, sommigen ook een CV. Maar je kan met dit alles nog veel verder gaan, een camera plaatsen en de hele wereld een nog meer ingrijpende blik in je wereld geven.


Deze camera's heten webcams en ze verschenen een aantal jaren geleden. Een van de eerste, en nog steeds de beroemdste is een camera die gericht was op de koffiepot van een universiteit. Het gemak dient de mens, de studenten hoefden alleen even op Internet in te loggen om te zien of er nog koffie was. Een andere pionier op dit gebied was Netscape. Deze richtte een camera op een aquarium. Heel rustgevend, je hoeft geen aquarium te plaatsen op je computer-kamer en het schoonmaken en ander onderhoud werd door Netscape verzorgd.
Veel webcams verschenen er vervolgens op uitzichtpunten in steden. Een voorbeeld hiervan is een cam die op Times Square in New York staat, of die van de Eifeltoren. Voor dierenliefhebbers zijn er bijvoorbeeld cams in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Met dit soort cams moet je wel altijd rekening houden met de lokale tijd.

  


 Je zal nog wel eens geconfronteerd worden met zwarte pagina's, simpel omdat je via de camera de nacht in kijkt. Gelukkig zijn er vaak ook archieven te bekijken met de mooiste foto's.


Sommige camera's kan de kijker zelfs over Internet bedienen. Hierbij moet je denken aan draaien en inzoomen. Soms sturen webcams een constante stroom van beelden als een film het Internet op. Andere camera's maken ze om de zoveel seconden, om de zoveel minuten of bij een bepaalde gebeurtenis een foto. Een voorbeeld van de laatste is een cam in een Zweedse koelkast die een foto maakt zodra de deur opengaat. Dat is nog eens wat anders dan zo'n saai lichtje.


Leven als in het Big Brother huis
Zo zijn er ook vele particulieren die de wereld laten meegenieten van hun dagelijkse leven. Sommige mensen vinden het kennelijk plezierig om een camera in hun huiskamer te plaatsen zodat iedereen kan zien hoe ze eten, tv kijken, computeren of wat ze al niet meer met de wereld willen delen. Gezien de bezoekcijfers van de bijbehorende homepages is er ook veel belangstelling voor om deze beelden te bekijken, honderden, soms duizenden bezoekers per dag zoals bij de Nederlandse klassieker cam@home waarbij een Amsterdam studentenpaar een kijk in hun leven geeft.Alex en Karen, een Apeldoorns "stel", gaan echter nog veel verder en hebben meteen hun hele huis op Internet aangesloten. Niet alleen een stuk of 8 webcams brengen de verschillende kamers van het huis in beeld, maar online zijn ook de meest dwaze statistieken over het huishouden op te vragen via hun Icepick homepage.  

Het begint al bij de buitendeur. Iedereen die aanbelt wordt via een cam vereeuwigd en kan zichzelf vervolgens op de Icepick site terugvinden. Een tabel met alle aanbellers is ook op de site terug te vinden. Je kan je zelfs opgeven om per e-mail op de hoogte te worden gesteld als de familie "Icepick" iemand aan de deur heeft te staan. Per WAP-telefoon kan je vervolgens kijken wie de bezoeker is, want Icepick heeft ook een speciale versie voor dit Internet per GSM. 


Binnen wordt het nog gekker, want zijn de cams gericht op kattenbak en koelkast nog gewoontjes te noemen. De uitgebreide statistieken over het doorspoelen van de op Internet aangesloten wc-pot zijn verre van gewoon, en datzelfde geld voor de statistieken van de afvalbak. Alles in het huis wordt van een barcode voorzien en bij weggooien gescand. Zo kunnen we zien dat het laatst weggegooide product "Coberco Dubbelvla vanilla-strawberry pudding" was. Ook de magnetron is aangesloten en wordt iedere telefoongesprek geregistreerd.


Een eigen cam
Om zelf zo'n webcamera de lucht in te helpen is niet veel nodig. Voor een paar honderd gulden koop je een cam die je bijvoorbeeld op je PC-monitor kunt plaatsen voor beeldtelefonie. Deze camera's die er uit zien als een golfbal met een oogje zijn ook populair voor bij het chatten. Je kan de andere kant zien tijdens het praten en sommigen vinden het ook leuk wat lichamelijk te worden tijdens het chatten. (zwaaien bijvoorbeeld) :-)


Als je een camera wilt installeren die 24 uur per dag beelden de wereld instuurt is een directe verbinding met Internet handig maar niet strikt noodszakelijk. De software kan je namelijk meestal  instellen om bijvoorbeeld ieder uur automatisch verbinding te laten maken met Internet en de foto te verversen. Voor nog geen 50 euro koop je al een volledige set (camera plus software). Helemaal simpel maakt Camarades het je. Via deze gratis dienst kan je heel eenvoudig je webcam aan het Internet hangen. De benodigde software is daar gratis te downloaden. Veel meer (Engelstalige) webcaminfo vind je op Webcamworld.


Is je interesse voor Webcams gewekt, kijk dan eens bij Earthcam voor een zoekmachine en een overzicht in rubrieken van ontelbare cams of bij Camcity die een top-100 hebben, incl. bespreking.


Meer mogelijkheden
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het gebruik van een webcam als apparaat om 24 uur per dag beelden op je homepage te plaatsen. Dit is echter maar één van de vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan videovergaderen en beeldtelefonie. Daarvoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Netmeeting. of MSN Messenger Met dit programma kunnen twee of meer mensen via Internet of een netwerk verbinding met elkaar maken om met beeld en geluid met elkaar te praten. Beide programma's zijn gratis te downloaden.


Een andere toepassing is mails met beeld en geluid versturen. Ook kan je de webcam als digitaal fototoestel of zelfs als digitale videocamera gebruiken, met alle mogelijkheden van dien.

Vergelijkbare artikelen